NAGYVILÁG
#turizmus
#KRR
​A 2019-es rekordév adatait is felülmúlja a turizmus
Januárban 10 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma a tavaly januári adatokhoz képest - mondta Dr. Kiss Róbert Richard Prima Primissima díjas turisztikai szakújságíró az M1 adásában.

A januári adatok mindenképpen bizakodással tölthetnek el minket és előrevetítik azt, hogy 2024-ben akár a 2019-es rekordév adatait is jócskán meghaladhatják a számok. Nyilván azért ehhez tudni kell, hogy a bizakodás az nem csak a januári számokon alapul, hanem azon, hogy Budapest és Magyarország jó úticél a vendégeknek, merthogy ár-érték arányos, nagyon komoly a kínálat" - mondta Dr. Kiss Róbert Richard Prima Primissima díjas turisztikai szakújságíró az M1 adásában.


A március 15-i és a húsvéti hosszú hétvégékre már most kevés a hely a szálláshelyeken. Több a belföldi és a külföldi vendég is, az előrejelzések pedig azt mutatják, hogy a következő hónapokban tovább erősödhet az ágazat. Különösen népszerű célpontok a fürdővárosok. Hajdúszoboszlón télen is jelentős a vendégforgalom és a tavaszi hónapokra is már javában érkeznek a foglalások. Van olyan hotel, ahol a március 15-i és a húsvéti hosszú hétvégére már minden szoba elkelt.

A Balaton környéki hotelekben hasonló a helyzet: folyamatosan érkeznek a vendégek. Januárban a térségben csaknem 20 százalékkal nőtt a turistaforgalom. A KSH adatai szerint már az év első hónapjában rekordot döntött a turizmus: a vendégéjszakák száma éves összehasonlításban 11 százalékkal nőtt, az ágazat teljesítménye meghaladta a 2019-es rekordév januári adatait. Több, mint 830.000 vendég 2,1 millió vendégéjszakát töltött a hazai szálláshelyeken.

A belföldi turisták körében a Balaton-parti városok voltak a legnépszerűbbek, de sokan látogattak el Sopron Fertő térségébe is. A nemzetközi turizmus fellendülése is töretlen: a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér utasforgalma januárban 16,5 százalékkal bővült. Ezzel több, mint 9 százalékkal túlszárnyalja a Covid előtti 2019-es év eleji adatot.


A külföldiek többsége Budapestre érkezett januárban, de jelentősen nőtt a Debrecent és Gyulát választók száma. A turisztikai szakértő szerint, ha a világban nem történnek jelentős változások, akkor 2024 rekordévet hozhat az ágazatban. A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint a turizmus egyre erőteljesebben segíti a gazdasági növekedés helyreállítását a szálláshelyek bevételei januárban meghaladták a 47 milliárd forintot.