AKTUÁLIS
#Nyírbogát
#ünnepség
#évforduló
700 éves település, 470 éves oktatás
Ez történelmi idő, hiszen környezetünkben van olyan ország, amely 100 esztendős. A nyírbogáti általános iskola 470 éves – hangzott el azon az ünnepségen, amit Nyírbogáton rendeztek az iskola s a nyírbogáti oktatás 470 éves évfordulója alkalmából.

A nyírbogáti református egyház anyakönyve szerint, a községben 1547-ben már volt református iskola, így XIX. század végéig a község minden iskolaköteles gyermeke a református iskolába járt.

A térség országgyűlési képviselője, dr. Simon Miklós történelmi kitekintéséből kiderült, hogy a XX. század elején előbb egy kis falusi házban, majd 1929-től pedig saját iskolában tanulhattak a katolikus gyerekek, ami 1959-ig működött. Az épület ezt követően új funkciót kapva községi könyvtárként szolgálta tovább a tudásvágyat. 1929-ben református iskola épült, ez az épület a mai iskola területén található. A XX. század elejétől izraelita iskola is működött a községben, ami 1944-ben megszűnt.

Nyírbogáton 1948-ban államosították az egyházi iskolákat, 1954-től közel 26 évig a „Bogáthy- kastély" épületében is folyt tanítás. Az volt a "Kastélyiskola.” 1980-ban épült fel a jelenlegi iskola épülete. 2015-ben az iskola külső ruhája megújult, új burkolatot kapott színes homlokzattal, új ajtókkal, üvegfelületekkel. 2017 év elején pedig mintegy 400 millió forintos beruházásként felépült a Bogát vezér névét viselő tornaterem.

Dr. Sölch Gellért stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkár az ünnepségen úgy fogalmazott, egy jó iskola, mint például a nyírbogáti nem pusztán oktatási intézmény, hiszen a falaiknak tanulást motiváló, közösségformáló ereje van. Ez az a hely, ahol az eredmények, sikerek mellett életre szóló barátságok születhetnek. Sölch Gellért kitért a családvédelmi konzultáció kérdéseire, hiszen ezek a jelenlegi és a következő nemzedék sorsát is érintő, fontos kérdésekben számít az állampolgárok véleményére a kormány.

Száva Erika, az intézmény igazgatója köszöntőjében kiemelte, az iskola mindenkor értékteremtő és kultúrateremtő intézmény, s nem csupán szolgáltató központ. Hisszük – fogalmazott az intézményvezető -, hogy „a gyermekeket szeretni és biztatni kell, hogy egészségesen fejlődjenek, és iskolánkban igyekszünk biztonságot nyújtó érzelmi környezetet teremteni számukra képességeik szabad kibontakoztatásához.”

Évek elteltével, ami nem változik: az a szellemisége, a családias, gondoskodó szeretet, a jövőbe vetett hit, melynek eszköze a gyermekek képességeinek, tudásának, látókörének szélesítése. Nekünk mindig méltónak kell lennünk névadónk, Vántus István szellemiségéhez, aki a világnak nemcsak klasszis művészetét adta, hanem nagyszerű emberségét is - fogalmazott az igazgató.

Az ünnepségen jelen voltak a környező települések oktatási intézményeinek vezetői, Pesti Béla László tankerület-igazgató, illetve dr. Simonné dr. Rizsák Ildikó, a nagyközség polgármestere. Az intézmény tanulói az ünnepséget színvonalas verses, zenés betétekkel színesítették.

Fotó: Bakos Zsolt