NAGYVILÁG
Belföld
#iskolafejlesztés
33 milliós korszerűsítés a szakolyi iskolában
Mintegy 33 millió forintból az állami köznevelési intézmények tanulást segítő tereinek infrastrukturális fejlesztése program keretében újult meg a Szakolyi Arany János Általános Iskola, Szakközépiskola és Gimnázium tornaterme, tantermei.

Az átadó ünnepségen dr. Simon Miklós, a térség országgyűlési képviselője elmondta, hogy a köznevelési intézmények felújítási programjának első felénél tartanak a választókerületben. Mint fogalmazott, „eddig hat megújult iskolát - Újfehértó, Vállaj, Nyírcsászári, Nyírbátor - adtak át. A térségben hatmilliárd forintból 13 iskola újult meg. 2019-ben hat új bölcsőde épül, valamint hat felújított óvodát vehetnek birtokba a gyermekek.”


A beruházások fontosságáról szólva a képviselő rámutatott, hogy ezzel a vidéket kívánják erősíteni, hiszen a fiatalok elvándorlását így is lehet csökkenteni. A képviselő véleménye, hogy vidéken is szükséges a modern körülmények kialakítása, hiszen így biztosítható a minőségi nevelés és oktatás. Ezek a beruházások a gyermekeink biztos jövőjének zálogai.

Gaszperné Román Margit, a Nyíregyházi Tankerületi Központ tankerületi igazgatója beszédében elmondta, hogy már régen várta minden iskolás és tanár azt a pillanatot, amikor beléphetnek a felújított tornaterembe és a hozzá tartozó öltözőkbe. „Ha várni is kellett rá, de eljött ez a pillanat is” – fogalmazott, majd reményét fejezte ki, hogy ezek a felújítások hozzájárulnak ahhoz, hogy az ide járó tanulók kitűnő körülmények közt készüljenek fel a jövőre.

A beruházás során a tornaterem burkolatának cseréje, a falak javítása és festése, valamint a hozzákapcsolódó öltözőkhöz tartozó vizesblokkok komplett felújítása is megtörtént. A vissza nem terítendő támogatásból új tantermi bútorokat és eszközöket is beszereztek, miközben az épület energetikai korszerűsítésé is megvalósult. A tantermek jelentős hányadában a rossz állapotú radiátorok cseréjére is sor került, fokozottan figyelve az energiatakarékosságra, amit termoszstatikus szelepek rendszerbe állításával valósítottak meg. Ugyanakkor jelentős elektromos felújítás is belefért a keretbe, aminek köszönhetően elektromos vezetékeket, kapcsolókat, valamint korszerű világítótesteket is beszereltek.

Nagy előrelépés, hogy a beruházás keretében akadálymentessé tették az intézményt.

Az ünnepségen Szűcs Gabriella, Szakoly község polgármestere és Birta Ferenc iskolaigazgató a képviselővel és a tankerület igazgatóval közösen vágták át a a nemzetiszínű szalagot.

Fotó: Bakos Zsolt