NAGYVILÁG
Belföld
#Sóstó Zoo
#Nyíregyházi Állatpark
#állatok
#Gajdos László
#hotel
22 éve a semmiből jött létre a Nyíregyházi Állatpark - galéria
Senki nem hitt benne, ennek ellenére Európa legjobbja lett röpke 22 év alatt. A szkeptikusok csak annyit mondtak annak idején: kárt úgy sem tud csinálni. Valóban nem, hiszen Gajdos László és mára 160 fős csapata csodát teremtett Nyíregyházán. Csodát, amit mindenkinek látnia kell. Mint ahogyan 2018-ban 500 ezer látogató megtette.

Gajdos 22 éve kezdte el pár fős csapatával azt az óriási munkát, aminek gyümölcsét nap mint nap élvezhetnek a látogatók a Nyíregyházi Állatparkban. Európában ő az egyedüli, aki, mint alapító a mai napig igazgatja a létesítményt. Az akkor huszonéves munkatársai hittek az álomban, amit Gajdos látott. Walt Disney-t idézve: "Ha meg tudtad álmodni, meg is tudod tenni!" Bár 22 éve nem gondolta, hogy a állatpark igazgatása mellett szállodát is fog igazgatni - nem is egyet, hanem 2018-tól már hármat. Mint mondja, kell is, hiszen a park akár egy hétre való látnivalót is kínál az ide látogatóknak.

A parkot 1998-ban hozták létre egy régi szabadidőpark helyén. A cél az volt, hogy megőrizve a természetes környezet adta lehetőségeket, egy olyan állatbemutató jöjjön létre Magyarországon, ami a modern nyugat-európai állatkertek küldetésének felel meg. Ezért az évről évre történő építkezés fontos szabálya volt, hogy olyan kifutók épüljenek és úgy alakuljon az állatgyűjtemény, amely az akkori időszak állattartási elveit figyelembe vevő az európai sztenderdnek megfelelő élőhelyet teremt.

A sokszínű állatvilág több mint 500 faja, és több mint 5000 egyede él itt, melyek között olyan különlegességekkel találkozhatnak látogatóink, mint a fehér tigris, az afrikai elefánt, a komodói sárkány, az indiai orrszarvú, a jegesmedve, a homoki tigriscápa és a nyugati síkvidéki gorilla. Több, mint 70 fajmegmentési program részeseként sikeresen szaporodik nálunk többek között a zsiráf, a lisztmajmocska, a borneói orangután, a bali seregély és a szibériai tigris, vagy a ma bejelentett páncélos rinocérosz.