AKTUÁLIS
#Sóstó Zoo
#Nyíregyházi Állatpark
#Gajdos László
#indiai páncélos rinocérosz
#születés
Ezt látnia kell - szenzáció Nyíregyházán
A Föld egyik legritkább állata hozott a világra életképes utódot. Gajdos László, a Nyíregyházi Állatpark igazgatója elmondta, hogy Magyarországon először született indiai páncélos rinocérosz.

A kis bika borjú 16 hónapnyi vemhesség után, problémamentesen jött a világra szeptember 26-án, a késő délutáni órákban Nyíregyházán, a sok ritka fajt sikeresen tenyésztő Állatparkban.

Az országban csak itt élő ritka indiai orrszarvú 3 egyede az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram keretében él Nyíregyházán. A legfiatalabb, ivarérett nőstény, a 7 éves Aruna 2014-ben érkezett Berlinből, a 14 éves apa állat, Hans 2006-ban Nürnbergből, míg a 10 éves anya, Jasmin 2010-ben Planckendael-ből került az ország legnagyobb vastagbőrű gyűjteményével rendelkező Nyíregyházi Állatparkba.

A kis állat születésére -mely igazi zoológiai szenzáció- már több éve vártak a szakemberek, hiszen már az komoly szakértelmet igényel, hogy természetes módon párzásra bírják ezeket a fogságban nagyon ritkán szaporodó vastagbőrűeket. Mivel a nőstény csak néhány napig fogamzóképes és egyébként magányos életmódúak, nem volt egyszerű eltalálni a párzásra legoptimálisabb időpontot. Ehhez nem csak a gondozók tapasztalatára és megfigyeléseire volt szükséges, hanem a park állatorvos csapata is folyamatosan vizsgálta az állatok hormonszintjét. A vemhesség előrehaladtával már kamerarendszert is szereltek fel egy speciálisan kialakított baba-mama bokszban, melynek segítségével a születés pillanatát is sikerült megörökíteni.

A kis rinocérosz mindennapjait és gyarapodását azóta is folyamatosan figyelemmel kísérik a park szakemberei. A borjú 60 kilogrammal látta meg a napvilágot, a naponta elfogyasztott 20-30 liter anyatej hatására naponta 1-2 kilogrammot gyarapszik. 3-5 hónaposan már elkezd majd szilárd takarmányt is fogyasztani, ám 18-20 hónapos koráig még anyatejjel is fog táplálkozni.

A Nyíregyházi Állatpark igen komoly szakmai sikere a most született indiai orrszarvú bébi és a 3 hónapja világra jött afrikai elefánt borjú is, hiszen a két leginkább veszélyezett vastagbőrű tenyésztése egyébként is nehéz. (1 évnél fiatalabb afrikai elefánt bébiből összesen 2 él Európában, míg az indiai páncélos orrszarvú borjúból 4.) Az, hogy ugyanazon állatkertben állatkertben ugyanazon évben egyszerre szülessen e két ritka fajból utód, az példanélküli.

Az indiai orrszarvú a Földön élő öt orrszarvúfaj egyike, és a legnagyobb méretű ázsiai orrszarvúfaj. Testtömege 1800-2700 kilogramm közötti. Latin neve elárulja (Rhinoceros unicornis), hogy egyetlen tülke van, melyet a hím és a nőstény egyaránt visel.

A 2-5 centiméter vastag, barnásszürke bőre gazdagon redőzött, melynek hatására megjelenése a középkori lovagok páncélzatára emlékeztet - ezért nevezik a fajt páncélos orrszarvúnak is.

Természetes élőhelyén-Indiában és Nepálban- a fiatal egyedekre a tigrisek jelenthetnek veszélyt, a felnőtt állatok egyetlen ellensége azonban csak az ember. Az egyik legnagyobb veszélyt mindmáig az orvvadászat jelenti számukra. Tülkének ugyanis a tradicionális keleti orvoslásban gyógyhatást tulajdonítanak, fájdalom- és lázcsillapítóként, valamint nemi vágyfokozóként használják.

Emellett az emberiség létszámának növekedésével egyre nagyobb területek kerülnek művelésbe, emiatt az indiai orrszarvúak élőhelyei egyre fogyatkoznak. A népességnövekedés másik következménye az élőhelyek szétdarabolódása, melynek hatására a populációk elszigetelődnek egymástól, így az állományok genetikai változatossága erősen leromlik.

A faj védelme érdekében, az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége Fajmegőrzési Programot állított fel, melynek keretében mindösszesen 73 egyedet tartanak Európában s a nyíregyházi jövevény idén a 4. élő borjú, aki nagy örömet okozott a világ fajmegmentéssel foglalkozó szakembereinek is.

Nézze meg a videót a születésről az állatpark Facebook oldalán ITT!