AKTUÁLIS
#Tarpa
#1956-os forradalom
18 név – A szabadság ünnepe Tarpán - fotók
18 név sorakozik azon az emlékművön Tarpa főterén, ami a tarpai ’56-osoknak állít emléket. Bíró Lajos alkotását 2012 októberében leplezték le. Azóta a híres „kuruc” település lakói évről évre itt emlékeznek meg az ’56-os forradalom hőseiről.

Több százan érkeztek a nagyközség Tarpa főterére, hogy főhajtással tisztelegjenek az ’56-os hősök előtt. A megemlékezésen a település polgármestere, Szécsi Szabolcs köszöntötte a jelenlevőket, majd úgy fogalmazott, hogy mindenki életében van nagyon sok ünnep, viszont, ha valaki belegondol, hogy valamikor szabadságot ünnepelhetjük... „úgy gondolom, hogy az a legnagyobb ünnep”. Fiatalok előtt tisztelgünk, visszük tovább az emléküket, az erőt, és a hatalmat, "ami által kaptunk egy szabadság ünnepet" – fogalmazott Szécsi majd kiemelte: „Ez az ünnep számomra az október 23-ia.” Soha ne feledjük: "az életünkben a legfontosabb dolog a szabadság" – zárta beszédét.



Dr. Tilki Attila, a térség országgyűlési képviselője ünnepi beszédében rámutatott, hogy minden szám, statisztika mögött egyéni sorsok húzódnak meg. Tilki úgy fogalmazott, hogy ha egy képviselő beszél az ’56-ról térségében, „számára sokkal kevesebbet jelentenek az emlékműre felvésett nevek”, de a helyi közösségnek, a tarpaiaknak a domborművön felsorakozó hozzátartozók nevei többet jelentenek, hiszen a családtagjaik pontosan tudják azt, hogy akár egy ilyen kis faluban is a forradalomhoz való csatlakozás, a település irányításának átvétele miatt milyen nagy árat kellett fizetniük.

Tilki, rövid történelmi áttekintést követően arról beszélt, hogy az 1956-os forradalom azt kell, hogy üzenje: „a mi elveinkhez, a mi a szabadságideáljainkhoz ragaszkodni kell”. Tilki úgy véli, hogy az Európai Unió arra törekszik, hogy mindent egységesíteni, uniformizálni akar, „egy gondolkodni elfelejtő Európát akar, ahol nincs szükség arra, hogy egyéni módon, magyarságát, nemzetét megtartva próbálja túlélni ezt az időszakot.”- fogalmazott a képviselő.

Ezt követően a községháza falát két irányba körbe ölelő, a forradalomban résztvevő női alak kezébe lévő lyukas zászlót ábrázoló dombormű talapzatára helyeztek el az emlékezés koszorúit. Főhajtással tisztelgett többek közt Bezzeg Tamás, Ungvár konzulja, Tilki Attila, Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke, Járási hivatal vezető, a rendőrség képviseletében a helyi parancsnok, intézményvezetők, valamint a helyi önálló beavatkozású tűzoltóság.

A nap hátralevő részében a Wass Albert emlékestre került sor Tarpa közösségházában a Panoráma Világklub szervezésben, ahol Baracsi Endre mondott ünnepi beszédet.

Az alelnök személyes, bensőséges beszédében segítségül hívta „barátait, nemzetünk nagyjait.” A hit, mint életünk legfontosabb elemét Tiszai Nagy Menyhért Csarodán írt versével példázta annak kapcsán, hogy egy meghívás alkalmával először látta Kolozsváron a Makovec Imre által tervezett Törökvágási református templomot. Az alelnök felidézve akkori élményét elmondta, hogy a mise közben elcsendesedett a templom egy érces, fiatal hang elkezdte szavalni Márai Sándor 1956-ban New York-ban írt versét a Menyből az Angyalt – Menj Sietve.

Baracsi úgy fogalmazott, hogy szinte úgy érezte magát, mintha visszautazott volna az időben, s ő is ott lett volna az ’56-os fiatalok között, „akik valóban megérezték abban az időben, hogy valami csodát tesznek, valami olyat élnek át, ami az egész életüket, s nem csak az övéket, de az egész magyar nemzetét meghatározza”

Az ’56-os túlélőkkel folyatott beszélgetésekre hivatkozva az alelnök elmondta még, hogy „Ők soha semmiért nem adnák oda azt a pár napot, amit ők ott akkor átélhettek. Soha semmiért nem cserélnék el. „És azok sem cserélték volna el soha, akik belehaltak ebbe a pár napba, amikor valóban a magyar szabadságért adták a saját életüket.”


Baracsi zárszóként felhívta a figyelmet, hogy a mostani generációnak át kell adni, meg kell ismertetni, hogy mi is történt akkor, 1956-ban. Tudja értékelni a ma és a jövő generációja: mi az, hogy szabadság.

Az est folyamán láthatták Figemadár citerazenekart, a Tarpai Esze Tamás Általános Iskola növendékeinek műsorát, valamint Wincze B. András, Wass Albert Örökségdíjas dalszerzőt. A közönség a Panoráma Világklub szervezésben megismerkedhetett dr. Tanka László író, főszerkesztő, a Panoráma Világklub alapító elnökének könyvével az Örökségkönyv – riportkötettel.