SPORT
Foci EB 2016
#eb 2016
#Portugália
#Labdarúgás
#Horvátország
Történelmi unalom után Quaresma lett a hős, CR-ék a nyolc között!
Amióta számolják, nagy tornán még nem történt ilyen: 90 percen át nem volt kapura lövés a Horvátország–Portugália nyolcaddöntőn, a 117. percben azonban Ricardo Quaresma eldöntötte a továbbjutás kérdését.

Ha a horvátoknak az Eb előtt azt mondja valaki, hogy a spanyolokat megelőzve csoportelsőként Portugáliát kapják a nyolcaddöntőben, valószínűleg kiröhögik az illetőt… Pedig ez volt a helyzet, Cristiano Ronaldóék ugyanis nyeretlenül (igaz, veretlenül is) jutottak tovább a legjobb tizenhat közé, ellenfelük így esélyesebb volt a találkozó előtt.

Két tényezőben ugyanakkor bízhattak, egyrészt a fentebb említett – nem mellesleg háromszor aranylabdás – úriemberben, aki a mieink ellen megtalálta a góllövő cipőjét (és fejét), valamint abban, hogy a statisztika nekik kedvezett: Portugália mindhárom eddigi meccsét megnyerte Horvátország ellen, ráadásul még gólt sem kapott.

Huszonöt perc elteltével aztán először emelkedhetett meg a nézők pulzusa: Raphaël Guerreiro beadása után Pepe hét méterről fejelt, de a labda a kapu fölé szállt. A szünetig azonban nem jött meg a második ilyen alkalom, maradt a 0–0.

A második játékrészből csupán öt perc telt el, máris cseréltek a portugálok, beállt Renato Sanches, aki a mieink ellen is feljavította a portugálok játékát. Tíz perccel később láthattuk is az első szép portugál támadást, amelynek végén éppen a Bayern Münchenbe igazoló középpályás lőtt mellé.

Újabb eseménytelen percek után rövid idő alatt mindkét oldalon volt érdekesség, előbbDomagoj Vida fejelte el Mario Mandzukic elől a labdát, így kevésbé volt veszélyes, mintha utóbbi próbálkozott volna, majd Ivan Strinic rúgta meg Nanit a tizenhatoson belül, ám a játékvezető nem ítélt büntetőt – tévesen.

Mivel kaput eltaláló lövés nem volt a kilencven perc alatt, történelmi mérkőzést láthattunk: ilyen csúfság sohasem történt Eb- vagy vb-mérkőzésen, amióta a statisztikusok számolják ezt!

A hosszabbításban sem történt sokkal több, sőt, időnként bántó hibákat vétettek a játékosok. Kiemelendő Adrien Silva amatőr passza Ricardo Quaresma felé, valamint Rui Patrício esése, mely után Vida nem tudott az üres kapuba fejelni.

Aztán eljött a 117. perc, Perisic szólója után nem érkezett senki sem középen, majd ugyanő még egy nagy helyzetet elpuskázott, a kontrából Portugália létszámfölénybe került, Renato Sanches Nanihoz passzolt, aki keresztbe lőtte a labdát, Cristiano Ronaldo lövését még védte Danijel Subasic, ám a kipattanót Quaresma egy lépésről a kapuba fejelte a labdát! 0–1

A mérkőzés végén még a horvátok legveszélyesebb embere, Vida lőtt mellé, így maradt a portugál előny. CR-ék bejutottak a legjobb nyolc közé, s Lengyelországgal találkoznak Marseille-ben.

NYOLCADDÖNTŐ

HORVÁTORSZÁG–PORTUGÁLIA 0–1 (0–0, 0–0, 0–0) – h. u.
Lens,
Bollaert-Delelis Stadion, 33 523 néző. Vezette: Velasco Carballo (spanyol)
HORVÁTORSZÁG: Subasic – Srna, Corluka (Kramaric, 119.), Vida, Strinic – Modric, Badelj – Brozovic, Rakitic (Pjaca, 110.), Perisic – Mandzukic (Kalinic, 88.). Szövetségi kapitány:Ante Cacic
PORTUGÁLIA: Rui Patrício – Cédric, Pepe, José Fonte, Guerreiro – Joao Mário (Quaresma, 87.), Adrien Silva (Danilo, 108.), William Carvalho, André Gomes (Renato Sanches, 50.) – Nani, Cristiano Ronaldo. Szövetségi kapitány: Fernando Santos
Gólszerző: Quaresma (117.)
Sárga lap: William Carvalho (78.)

-Nemzeti Sport-