NAGYVILÁG
Külföld
#migráns
#bevándorló
#európai unió
Távol tartanák a migránsokat Európától: nem lesz könnyű
Nagy vitákat váltott ki az a javaslat, mely arról szól, hogy az Európába érkező bevándorlók regisztrációja ne az Európai Unió határain belül, hanem azon kívül, de a kontinenshez közel felállítandó menekültközpontokban történjen. Az ötletet legutóbb az osztrák külügyminiszter vette elő, akit a magyar kormány is támogatásáról biztosított. Szakértők szerint reálisan legalább egy év kell ahhoz, hogy a tervek megvalósuljanak. Addig azonban ezrek érkeznek naponta Európába.


Aki egyszer már bejött az Európai Unióba illegálisan, az biztosan itt is fog maradni. Magyarország ezért azt tartja helyesnek, ha az unió területén kívül kerülne elbírálásra, hogy ki jogosult belépni az Európai Unió területére és a menekült státuszra – fogalmazott a héten Szijjártó Péter magyar külügyér az uniós külügyminiszterek tanácskozásán azzal a javaslattal kapcsolatban, amely Európán kívül állítaná fel a regisztrációs pontokat.


(MTI/EPA/Spanyol tengeri mentőszolgálat)


A magyar kormány készen áll arra is, hogy a központok működéséhez a szükséges hozzájárulást megadja, ám szakértők szerint az ötlettel kapcsolatban nem a financiális háttér jelenti a legnagyobb problémát. Több feltételnek egyszerre kell teljesülnie ahhoz, hogy egyrészt a tervek megvalósíthatóak legyenek, másrészt a rendszer működni is tudjon.

Önkényesen nem megy

Mivel a regisztrációs pontokat az Európai Unió területén kívül, más államok területén hoznák létre, és az EU saját államterületén kívül gyakorolna hatósági jogköröket, ezért a rendszer felállítása elképzelhetetlen az adott országok hozzájárulása nélkül.

Ha az EU egy adott állam területén önkényesen akarna regisztrációs központokat kialakítani, az politikailag kockázatos, nemzetközi jogilag pedig aggályos vállalkozás lenne. Az EU a jelenlegi helyzetben nem annyira ambiciózus, hogy megpróbáljon belemenni ilyen rizikós helyzetekbe, ezért valószínűbb egy együttműködés alapú forgatókönyv.

Nem mindegy, ki vizsgál

A kiszervezett regisztrációs pontoknak az lenne a legfontosabb célja, hogy megakadályozza az olyan személyek belépését az EU területére, akik esetében nem adottak a feltételek a menekültstátusz megszerzésére.

Ebben a kérdésben jelenleg a tagállami hatóságok járnak el. A döntés ellen a nemzeti bíróságokhoz lehet fordulni, nemzetközi szinten pedig az Emberi Jogok Európai Bírósága gyakorolja a kontrollt az eljárás jogszerűsége fölött.

– A strasbourgi bíróság az EU hatósági, jogalkalmazási és egyéb cselekményei fölött ugyanakkor nem tud emberi jogi kontrollt alkalmazni, mivel még nem ratifikálta az emberi jogok európai egyezményét. Az adott állammal való megállapodás során ezért meg kell majd teremteni azokat a jogszabályi feltételeket, amelyek biztosítják, hogy mely fórum vagy testület és milyen eljárási rend alapján folytathatja le az eljárásokat – magyarázta a hirado.hu-nak Lattmann Tamás nemzetközi jogász.

Megint a kvóta

Az együttműködésben ki kell majd térni arra is, hogy a hot spotokban konkrétan milyen jellegű döntéseket hozhatnak meg az ott működő hatóságok.

– A jelenlegi tervek szerint a regisztrációs pontokban csak előminősítést végeznének, így a pozitív elbírálásban részesülőknél sem indulna meg a menekültügyi eljárás, hanem tovább kellene szállítani őket az egyik tagállamba. Itt viszont ismét a kvótakérdésbe ütközünk, vagyis, hogy hová és miként vigyék a menekülteket, milyen ellátórendszer szükséges hozzá, sőt, mit történik azokkal, akiket a hot spotokból továbbengednek, de az adott tagállamban mégsem kapnak menedékjogot – mutatott rá a rengeteg részletkérdés egyikére Gálik Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem docense.

Vonzanák a tömegeket

A helyszínek kijelölése magával hozná azt is, hogy tíz-, vagy százezrek vándorolnának az adott országba, és torlódnának fel a központoknál, ami komoly terhet róna az adott államra. Kérdés az is, teljesen biztosítható-e, hogy a regisztrációs pontokkal rendelkező országok visszatartsák, adott esetben pedig visszafogadják azokat a migránsokat, aki nem jogosultak menekültstátuszra az EU-ban.


Migránsok. (MTI/EPA/Tolga Bozoglu)


Ahhoz, hogy ezeket a nehézségeket bármelyik állam magára vállalja, az Európai Uniónak jókora financiális hátteret és egyéb kedvezményeket kellene biztosítania és felajánlania ellentételezésül.

Nem lesz gyors megoldás

A tervek megvalósulásához az Európai Bizottságnak kell javaslatot tennie az Európai Tanácsnak, amely a döntés után a bizottságot bízhatná meg azzal, hogy vegye fel a kapcsolatot a potenciális országokkal. Lattmann Tamás szerint, ha gyorsan létre is jönne egy megállapodás, a jelentős jogi aprómunka miatt reálisan egy éven belül akkor sem állítható fel egy a körülményekhez képest jól megszervezett rendszer.

Addig viszont százak, ezrek érkeznek meg naponta Európába, szárazföldön és a tengeren egyaránt.


Forrás: hirado.hu