SPORT
#verseny
#finálé
#bajnoki döntő
#Nico Rosberg
#Lewis Hamilton
#Abu-Dzabi
Következik a bajnoki döntő Rosberg és Hamilton között!
Fináléjához érkezik a Forma–1 2016-os szezonja. Az Abu-dzabi Nagydíj egyúttal az év legfontosabb kérdéséről is dönt: kiderül, ki lesz az idei világbajnok!

Nico Rosberg legutóbb Interlagosban úgy búcsúzott el az újságíróktól, hogy csak az abu-dzabi csütörtökön tud bármit is mondani arról, milyen szemléletmóddal vág neki az év utolsó versenyhétvégéjének. A német 12 pontos előnye azt jelenti, hogy mindössze egy dobogós helyezés is elég neki a bajnoki címhez.

Rosberg eddig rendre azt hajtogatta, versenyről versenyre halad, a bajnokság állásával pedig nem foglalkozik – Abu-Dzabiban viszont már megteheti, hogy semmi mással ne foglalkozzon, csakis a bajnoksággal. Ennek ellenére csapata előzetesében jelezte, ismét mindent elkövet a győzelemért, és ugyanúgy viszonyul a hétvégéhez, mint bármely másikhoz.

„Nem ilyen brazíliai eredményre vágytam, de Lewis remek munkát végzett, a második hely pedig nem volt katasztrófa számomra. Nagyon várom Abu-Dzabit! Jó érzés, hogy már sorozatban harmadik éve vagyok harcban a bajnoki címért Lewisszal. Mindent megteszek azért, hogy győzelemmel zárjam az évet. Jó hetem volt, pihentem, a családommal és a barátaimmal voltam, jó hangulatban vagyok” – fogalmazott a német.

„Brazília után még viccelődtem azzal, hogy még mindig csak versenyenként haladok, de minél többet gondolkodtam rajta, annál inkább úgy tűnik, ez nem is olyan őrült kijelentés, mint amilyennek hangzik. Pontosan ugyanúgy kell kezelnem ezt a versenyt, mint az összes többit. Jó munkát kell végeznem, ami sosem könnyű. Ebben a sportágban semmi sem az, és most sem lesz, hiszen még így is jó eredményt kell elérnem.”

Rosberg számára jó előjel, hogy a múlt évben nyerni tudott Abu-Dzabiban, az előző két szezonban rendre övé volt a pole, Lewis Hamilton pedig még egyszer sem tudta ott legyőzni időmérőn csapattársként. Ez egyébként eddig csak Michael Schumachernek sikerült 2010-ben. „Szép emlék a tavalyi győzelmem, ráadásul ezen a pályán mindig jó voltam, szóval minden okom megvan arra, hogy magabiztos legyek. Minél közelebb kerülünk a hétvégéhez, annál izgatottabb vagyok. Nagy csata lesz, remélem, a szurkolók is élvezni fogják az év végén.”



Nico Rosberg (Fotó: Moy / XPB Images)Nico Rosberg (Fotó: Moy / XPB Images)



Hamilton az esélytelenek nyugalmával készül

Lewis Hamilton eközben tisztában van vele, hogy bármennyire jól versenyez az arab pályán, akkor sincs garancia címvédésére. Arra viszont van esélye, hogy győzelemmel zárja a szezont, s ezzel úgy legyen második összetettben, hogy bajnok csapattársánál eggyel többször, 10-szer állt a dobogó tetején.

„Sosem fogom elfelejteni a pillanatoz, amikor végre sikerült nyernem Brazíliában. Elég sokáig tartott. Jó formában vagyok, nagyon erősnek érzem magam, az autóm is remek, és mindenki keményen dolgozott a gyárakban. Harmincegy győzelmet szereztem már a csapattal a négy év alatt, és nagyon hálás vagyok azért, hogy ezekkel a fiúkkal dolgozhatok együtt. Továbbra is történelmet írunk együtt” – fogalmazott a háromszoros világbajnok.

„Nem volt tökéletes szezon ez számomra, és szinte lehetetlen esélyekkel vágok neki a hétvégének, ahol nem fog számítani, mit csinálok. De nem adhatom fel. Sosem tudhatjuk, mi történik – bármennyire is reménytelennek tűnik a helyzet. Büszke vagyok magamra, arra, amit eddig elértem, és elégedett vagyok, amíg elmondhatom, hogy mindent megtettem. Bármi is történik, büszke leszek azokra, akik részt vettek az elmúlt években elért sikereinkben. Ennek a hétvégének ugyanúgy vágok neki, ahogyan minden versenynek. Nyerni akarok, mindent megtenni, hogy a csúcson zárjam az évet.”



Lewis Hamilton (Fotó: xpbiamges.com)Lewis Hamilton (Fotó: xpbiamges.com)



Feszültség helyett

Paddy Lowe, a Mercedes technikai vezetője kiemelte, hiába kiélezett két versenyzőjük párharca, csapatuk a legnagyobb nyugalommal készül a szezonzáróra. „A legjobb szezonok azok, amelyekben az utolsó futamon dől el minden – és mi most elértük ezt. Mindketten megérdemelten lennének bajnokok. Tisztelet jár Lewisnak azért, hogy az utóbbi versenyeken ennyire jól dolgozik. Fantasztikusan összeszedett, remekül vezet. Minden alkalommal győzelem lett az eredménye ennek. Lewis az F1 történetének valaha volt egyik legjobb versenyzője, és ha minden összeáll nála, nehéz legyőzni” – fogalmazott.

„Meglátjuk, mit hoz Abu-Dzabi. Annak ellenére, hogy nagyon feszült helyzetben kéne lennünk, mindketten remek formában vannak, jó hangulatban, profin dolgoznak, és a humorukat is megőrizték. Még sosem voltunk ilyen erősek, a csapaton belül még sosem volt ennyire jó a hangulat. Ennél többet nem is kívánhatnánk egy bajnoki döntő előtt.”

Lowe kijelentette, nem aggódik amiatt, hogy megbízhatósági probléma dönt majd két versenyzője között az utolsó hétvégén. „Nincsenek emiatt álmatlan éjszakáim, mivel hisszük, hogy a csapatunk jó munkát végzett a megbízhatóság javítása terén. Bár időnként voltak hibák, valójában a mostani a legjobb szezonunk a megbízhatóság terén. Talán lesz valamilyen gondunk Abu-Dzabiban, de ha így is lesz, nagyon szokatlannak kell lennie. Mindent úgy csinálunk majd, ahogyan mindig is. Hiszem, hogy egyenlő esélyeket tudunk biztosítani a két versenyzőnknek” – tekintett előre a szakember.





Rosberg világbajnok, ha…



…a dobogón végez



…4., 5. vagy 6. lesz, miközben Hamilton legfeljebb 2.



…7. vagy 8. lesz, miközben Hamilton legfeljebb 3.



…Hamilton nem kerül a legjobb 3-ba



Hamilton világbajnok, ha…



…nyer, miközben Rosberg legfeljebb 4.



…2. lesz, miközben Rosberg legfeljebb 7.



…3. lesz, miközben Rosberg legfeljebb 9.



*Ha Rosberg nem szerez pontot, Hamilton pedig 4. lesz, azonos pontszámuk (367) és azonos számú győzelmük lesz (9-9), Rosberg viszont 4, míg Hamilton csak 3 második hellyel rendelkezik, ami a német javára billenti a mérleg nyelvét.


Forrás: m4sport.hu