NAGYVILÁG
Belföld
#orbán viktor
#donald trump
I'm a big fan of Hungary!
Donald Trump mindig is nagy tisztelője volt Magyarországnak - ez is elhangzott a magyar miniszterelnök és a megválasztott amerikai elnök telefonbeszélgetésén.

Az egyeztetés megerősítette, hogy Magyarország és Európa számára is kedvező választói döntés született az Egyesült Államokban – így értékelte a megbeszélést Szijjártó Péter.

A külügyminiszter ismertetése szerint Donald Trump azzal kezdte a beszélgetést, hogy megköszönte Orbán Viktornak az amerikai magyar közösség támogatását. Jelezte, nagyon sokat jelentett számára, hogy az amerikai magyarok nagy számban álltak mellé és ennek komoly jelentősége volt a győzelmében is.

Bedminster, 2016. november 21. Donald Trump megválasztott amerikai elnök (b) és Robert Johnson médiamágnás Trump bedminsteri golfklubjában 2016. november 20-án. Ezekben a napokban Trump kormányzatának lehetséges tagjaival tárgyal. (MTI/AP/Carolyn Kaster)

Donald Trump megválasztott amerikai elnök. (MTI/AP/Carolyn Kaster)

„Azt mondta miniszterelnök úrnak, hogy mindig is nagy tisztelője volt Magyarországnak, ez szó szerint úgy hangzott, hogy ‘I am a big fan of Hungary’, és elmondta azt is, hogy respektálja miniszterelnök úr eddigi teljesítményét miniszterelnökként, és respektálja Magyarország és a magyar gazdaság teljesítményét is” – nyilakozta Szijjártó Péter az M1 Híradójának.

„Donad Trump arról is beszélt, hogy izgalmas idők jönnek most a világban, ezért érdeklődéssel és várakozással van az iránt, hogy együtt dolgozzon Magyarországgal, együtt dolgozzon a miniszterelnökkel, és azt mondta, biztos abban,hogy majd később büszkék lehetnek arra, amit az elkövetkezendő időben közösen fognak elérni ”- tette hozzá a miniszter.

Szijjártó Péter megerősítette, hogy Donald Trump találkozóra hívta a magyar miniszterelnököt, amelynek konkrét időpontjáról és részleteiről szóló egyeztetést az új elnök januári hivatalba lépése után kezdődhet meg.

Szijjártó Péter szerint a telefonbeszélgetésből világosan kiderült, hogy két olyan politikusról van szó, akik egészen újfajta megközelítéssel állnak a világ kihívásai elé. Úgy vélte: az az új típusú megközelítés figyelhető meg Donald Trump kampányban elmondott beszédeiből, illetve gazdaságpolitikára és külpolitikára vonatkozó terveiből, mint amilyen új típusú megoldásokkal Magyarország nem csak túlélt 2010-ben, hanem a “megoldás részévé vált Európában és a világban is”.

-MTI-