SPORT
#FORMA 1
#verseny
#Nico Hülkenberg
#közlemény
Hivatalos: Hülkenberg távozik a Force Indiától!
Hivatalosan is megerősítette a Force India Nico Hülkenberg távozását! A német versenyző öt közös szezon után hagyja el az indiaiakat.

Egy hivatalos közleménnyel reagált a Force India a német versenyzőjével kapcsolatos péntek reggeli hírekre. Megerősítették, hogy a Renault-hoz tartó Nico Hülkenberg a szezon végén valóban távozik tőlük.


„A Sahara Force Indiánál mindenki a legjobbakat kívánja Nicónak, aki most új útra lép a Forma–1-ben” – nyilatkozta a csapatfőnök Vijay Mallya. „Öt évet töltött velünk, Nico nagyszerű barátunk lett, és óriási mértékben hozzájárult a csapat sikeréhez. Kiváló versenyző, aki mindenki másnál több pontot szerzett ennek a csapatnak. Miközben hiányozni fog nekünk, tiszteletben tartjuk a döntését, hogy új lehetőségekre vágyik, és hiba is lenne az útjába állnunk."

Bár a Renault még nem erősítette meg hivatalosan az érkezését, a mostani bejelentéssel biztosra vehető, hogy Hülkenberg a Renault versenyzője lesz. A Bild úgy tudja, hároméves szerződést írtak alá, mely nagyjából 20 millió euróról szól. Hülkenberg első évében 5, a másodikban 6 millió eurót kereshet a franciáknál, és ha hosszabbítanak 2019-re, a harmadikban akár 7 milliót is. Ezeken felül pedig az eredményeitől függően bónuszokkal is számolhat.

A német jelenleg becslések szerint 3 millió eurót kaphat a Force Indiától. A csapat számára ez is egy ok volt arra, hogy elengedje őt: kiadásaikat a következő évben jelentős mértékben csökkenthetik, ha helyette olyan versenyzőt alkalmaznak, aki pénzt hoz a házhoz. Esteban Ocon és Pascal Wehrlein ilyen: a Mercedes versenyzőiként mindkettejük alkalmazása kedvezményes motorokat jelentene számukra, akár 3-4 millió eurót is megspórolhatnának.

Hülkenberg számára nagy esélyt jelenthet a csapatváltás, hiszen most először versenyezhet egy gyári alakulatnál. Bár a mezőny egyik legtehetségesebb tagjának tartják, egyben az egyik legpechesebbnek is: 29 éves létére, 111 versenye dacára még egyszer sem állhatott dobogóra a királykategóriában.

Pályafutását a Williamsnél kezdte 2010-ben, aztán egy év Force Indiá-s tesztversenyzősködés után 2012-ben következett az első szezonja jelenlegi csapatával, melynek a leghűségesebb tagja. 2013-ban ideiglenes kitérőt tett a Sauberhez, 2014-ben azonban visszatért a silverstone-iakhoz. Összesen 74 nagydíjhétvégét teljesített velük, a legjobb eredményét két 4. hely jelentette velük a 2012-es, valamint az idei Belga Nagydíjon.

Hülkenberg egyelőre csak humoros formában reagált renault-s szerződése hírére. Most már tudjuk, jókedve alaposan indokolt volt.


Forrás: www.m4sport.hu