PUZZLE
Életmód
#állatvilág
#kisállat
#macska
#bengáli
#hibridek
Bengáli macskát szeretnél? Gondold át még egyszer!
A bengáli tényleg lenyűgöző macska, de részben vadállat, ezt vedd figyelembe, mielőtt döntenél.

A menhelyek tele vannak gyönyörűbbnél gyönyörűbb házi macskákkal, érthetetlen, hogy valaki mégis több százezer forintot áldoz egy egzotikus állat megszerzésére. Tény, hogy a mini leopárdok nagyon vonzóak az emberek szemében, azonban arról ritkán tesznek említést, hogy személyiségük genetikailag vadra van kódolva.

Amerikában már kampányt is indítottak, No More Wild Pets (Nem Kérünk Több Házi Ragadozót) néven, a különböző hibridek tenyésztése ellen.

A hibrid fajok rendkívül hangosak, nagy mozgásigénnyel rendelkező, aktív, pajkos élőlények, akik imádják a vizet, és sajnos gyakran előfordul, hogy kárt tesznek a lakásban, esetleg gazdáikban.

Viselkedésük miatt, ami eleve megjósolható, gyakran megszabadulnak tőlük tulajdonosaik, menhelyen hagyják, vagy rosszabb esetben elaltatják őket.

Nem volna szabad megtörténnie ennek a traumának, ami egyaránt érint gazdát és állatot.


Amikor az ember istent játszik, avagy hogyan készül a bengáli macska

Az első generációs bengáli az ázsiai leopárd macska és sima házi macska fedeztetéséből született, F1-gyel jelölik. Az alom használatára ez a fajta szinte képtelen, főleg ha ivaréretté válik. Nyers húson él, és többnyire tiltott a tartása.

Az F2 már az F1 és házi macska keresztezése, és így tovább az utolsó generációig (F4), ami már nagyobb részt házi macska, de még így is rengeteg viselkedési és egészségügyi problémát figyeltek meg az egyes példányoknál. A genetika nem játék!

A tenyésztők „öl-leopárdként” értékesítik ezeket a macskákat, azt állítva, hogy az egzotikus bunda alatt egy házi cica személyisége rejlik. Ez tévedés! A bengáli részben vadmacska, és a szerint is viselkedik. Folyamatosan jelöli a területét, gyakorlatilag körbe vizeli a házat, és többnyire nem is hajlandó az almot használni. Ez a probléma súlyosabb, ha más állatokkal él együtt, hiszen, az oroszlánon kívül, a nagymacskák magányosan élnek, nem osztoznak senkivel a territóriumon. Nem ritkán az is megtörténhet, hogy a bengáli ok nélkül megtámadja gazdáit.

A hibrid fajok a betegségekre is fogékonyabbak lehetnek: hasmenést okozó bélbetegség, fogínygyulladás, szívproblémák, vaksághoz vezető szembetegség, térdproblémák.


Bengáli tulajdonos vagy és azt fontolgatod, hogy túladsz rajta?

Kérlek, ne tedd! Ez azt jelenti, hogy feltehetőleg egy kisebb vagyont költöttél arra, hogy egy különleges macskát birtokolj. Miért adnád fel a cicád a vadsága miatt? Nem éppen ezért akartad őt annyira? Nem változtathatod meg a természetét, de meg tanulhatsz együtt élni vele.

Kis plusz befektetéssel a megfelelő környezetet és életkörülményeket is biztosítani tudod számára, amivel a problémák elkerülhetőek, vagy legalábbis csökkenthetők. Megérdemli, hogy élvezhesse az életet melletted. Ilyen például egy külön helyiség játékokkal, macskaággyal, mosható falakkal, és alommal felszerelve, ha lehetőség van rá, akkor egy szabadtéri „játszótérrel” kiegészítve, ahová állandó kijárása van bizonyos keretek között. Biztonságos, és igényeinek megfelelő otthont kell nyújtanod a számára, hogy kiegyensúlyozott cica lehessen.


Földmives Bernadett

-Friss Média-

Forrás: www.wildcatsanctuary.org