SPORT
#FORMA 1
#verseny
#futam
#szerződés
#Red Bull
Villeneuve szerint Kvjat nem érdemelte meg az új szerződést
Az őszinte nyilatkozatairól ismert Jacques Villeneuve ezúttal sem rejtette véka alá véleményét: elmondása szerint Danyiil Kvjat az idei szezonban elért eredményei alapján nem érdemelt új szerződést. A Red Bull és a Toro Rosso eközben kiállt a fiatal orosz mellett.

A Red Bull második számú alakulata az Amerikai Nagydíj szombati napján jelentette be, változatlan pilótapárossal vág neki a 2017-es évnek, vagyis hosszú hetek találgatásai után egyértelművé vált, Danyiil Kvjat megtarthatja versenyzői ülését. Döntésüket azóta többen kommentálták, az egyik legmarkánsabb véleményt pedig ismét az 1997-es világbajnok fogalmazta meg.



Villeneuve ugyanis kijelentette, biztos, hogy a Red Bull és a Toro Rosso nem az eredmények miatt voksolt az oroszra. „Meglepő volt, hiszen az eredményei nem jogosítják fel arra, hogy a Forma–1-ben maradjon” – kezdte magyarázatát. „Valamit azonban látniuk kellett benne, amivel meggyőzte őket. Talán a munkamódszereivel; én legalábbis erre tippelek” – tette hozzá a kanadai, aki azokkal a kijelentésekkel sem ért egyet, melyek szerint Kvjat összeszedte magát az év második felében.



Kiemelte, mióta visszatért a Toro Rossóhoz a csapattárs, Carlos Sainz 34 pontot szerzett, szemben az ő 4 egységével. „Semmilyen javulást nem ért el, mióta visszatért a csapathoz. Kikapott Sainztól; egyszerűen nincs az ő szintjén. A Toro Rosso nem egy olyan csapat, amelyik csak úgy megtartja a versenyzőit. Szóval van itt valami, ami miatt azt hiszik, jó a csapat számára. Lehet, hogy szuperül dolgozik és segíti a fejlesztéseket. Ezt kívülről nehéz megállapítani” – elmélkedett Villeneuve.



Jacques Villeneuve (Fotó: xpbimages.com)Jacques Villeneuve (Fotó: xpbimages.com)



Végül elmondta, szerinte a spanyol és az orosz sem kerül majd fel a Red Bull első számú csapatához, ott ugyanis mindkét hely foglalt, és az is marad. „Ez kizárt. A Red Bull nagyon elégedett a versenyzőivel, és egyébként is, most két sztárral rendelkeznek. Úgy tűnik, a Toro Rosso most egy olyan csapat, ahonnan nyugdíjba mennek a pilóták” – zárta gondolatát.



Amikor a Toro Rosso bejelentette Kvjat szerződéshosszabbítását, a csapatvezető Franz Tost hangsúlyozta, fontosnak tartották, hogy két tapasztalt versenyzővel vágjanak neki a következő szezonnak, ami több fontos változást is hoz. A Forma–1 hivatalos oldalának nyilatkozva pedig kijelentette, az orosz a „legjobb választás 2017-re”. „Megérdemli a lehetőséget. Szingapúrban nagyszerűen teljesített és Malajziában valamint Japánban is versenyképes volt egy olyan autóval, amit már nem fejlesztünk, és ami 60-70 lóerővel gyengébb a többinél” – mondta.



Nemrég a Red Bull csapatvezetője, Christian Horner is hasonlóan nyilatkozott; elmondása szerint túl korai lenne volt elengedni Kvjatot, aki hosszú évek óta a csapat kötelékében van.„Ez volt a helyes döntés. Danyiil nehéz évet tudhat maga mögött. Veszített az önbizalmából, de keményen dolgozott azon, hogy újra felépítse magát. Egy 22 éves pilóta esetében azt hiszem, korai lenne bedobni a törülközőt. Az volt a helyes lépés, hogy adunk neki még egy esélyt. És élni is fog ezzel” – nyilatkozta a brit szakember, majd elismerte, ő maga is támogatta az orosz szerződésének megújítását.



Danyiil Kvjat (Fotó: Davenport / XPB Images)

Danyiil Kvjat (Fotó: Davenport / XPB Images)


Forrás: www.m4sport.hu