KÉK FÉNY
#bank csalás
#gazdasági bűncselekmény
Veszélyes banki csalókat kapcsoltak le a szabolcsi zsaruk
​Ritkán számolunk be gazdasági bűncselekményekről, de a szabolcsi gazdaságvédelmisek hihetetlen kitartással, rekordmennyiségű adat szisztematikus elemzése után egy rendkivül veszélyes csaló bandát iktattak ki. Az ügynek eddig hat gyanúsítottja van. A gyanú szerint a szervezet irányítója egy jándi férfi.

Az elfogásokra pénteken került sor, zömében Budapesten. A bandát közel egy éve figyelték titkos nyomozati eszközökkel. A kibervédelmi szakemberekkel közösen végül pénteken csaptak le a bandából hat főre, köztük két ukrán állampolgárra.

Információink szerint haladéktalanul be kellett avatkozni a zsaruknak, mivel a két külföldi gyanúsított pont Budapesten volt. Ők egyébként magyarországi lakcímmel nem rendelkeztek, és rendszeresen Lengyelországból jártak át hazánkba. Pénteken pont egy tranzakció közben csaptak le a bandára. Így a vádat majd jelentősen erősíti a tettenérés.

"Az ön bankszámláját támadás érte, kibertámadás érte a bankját, rendellenes utalásokat látunk a számláján" - mondta a gyanútlan ügyfélnek a vonal másik végén lévő hang. Jellemzően így csapták be az embereket. Jelenleg a nyomozás még nagyon kezdeti szakaszban van, de eddig 100 millió forint az elkövetési érték.

Van olyan átvert ember, akitől 35 millió forintot emeltek le a csalók.

A hiszékeny ügyfelekneknél sikerült a csalóknak elérni, hogy számítógépünkre egy távoli elérést biztosító programot telepítsenek. Ezen keresztül átvették a hatalmat a számítógép előtt és gyakorlatilag minden banki adathoz hozzáfértek.

Jelenleg pénzmosás és információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás miatt folyik a nyomozás. Amennyiben bebizonyosodik, hogy az elkövetők szervezetten, alá-fölé rendelt viszonyban csaltak, akkor bűnszervezetről is beszélhetünk. Ami tény, hogy a gyanú szerint egy jándi férfi volt az irányító.

A pénzmosás nagy valószínűséggel a számlák közötti pénzmozgás miatt valósulhatott meg. Úgy tudjuk, hogy sok esetben a gyanútlan banki ügyfelek számláját használták fel a nyomok eltüntetésére különböző utalásokkal. Több esetben azonban van olyan ember, aki pénzért tudatosan - így bűnsegédként - biztosította a bankszámlát.

Iszonyú mennyiségű adatot kell még feldolgozni és az ügyben további gyanúsítások is várhatóak. A elkövetési érték több száz millió forintra tehető.