AKTUÁLIS
#ukrajnai gyerekek
#adomány
Ukrán fiatalok magyarországi üdülését támogatja az EWG és a fényeslitkei önkormányzat
​Élményfürdő, kalandpark, hajózás, városnézés is része a gazdag programkínálatnak.

Egyhetes vendégsébe érkezett Fényeslitkére húsz fiatal és négy kísérő a háború sújtotta Ukrajnából. A tizenéves ukrán fiatalok, akik hadiárvák vagy apjuk katonai szolgálatot teljesít a fronton, az East-West Gate (EWG) terminál és Fényeslitke Önkormányzata együttműködésének jóvoltából vehetnek részt az üdülésen. Az EWG a térség vezető gazdasági szereplőjeként feladatának tekinti a szolidaritást, korábban a helyi ukrán hatóságok igényei alapján élelmiszeradományokkal, orvosi eszközökkel, és az alapvető ellátáshoz szükséges berendezésekkel is támogatta Ukrajna határmenti régiójának lakosságát, településeit és közérdekű feladatokat ellátó szerveit.

A húsz, 11 és 16 év között ukrán fiatal és a négy kísérő szeptember 14-én érkezett Fényeslitkére Ivano-Frankivszk megyéből, az Ungvári Főkonzulátus közreműködésével. Az egyhetes üdülés során a többi között ellátogatnak a nyíregyházi élményfürdőbe, az állatparkba és a LEGO-gyárba, a sátoraljaújhelyi kalandparkba, a vásárosnaményi Vadászati és Természeti kiállításra és a fürdőbe, valamint Tokajba. A programok között van hajózás a Tiszán, bográcsozás, szalonnasütés, városnézés, különféle sportolási lehetőségek.


A fiatalok ellátogattak az East-West Gate vasúti konténerátrakó terminálra is, ahol megismerték a világszínvonalú berendezéseket, kipróbálhatták az óriásdaruk távvezérlését, felülhettek a terminálon működő nagygépekre.

„Egy háborús helyzetben kevesebb figyelem jut a gyerekekre, miközben ők ugyanúgy elszenvedik a borzalmakat, még akkor is, ha távolabb élnek a frontvonaltól. Ezért döntöttünk úgy, egy csoportnyi fiatalnak segítünk abban, hogy egy hétig Magyarországon üdülhessenek, kiszakadjanak a mindennapjaikból, és felszabadultan ki tudjanak kapcsolódni. Az emberi szolidaritásnak mindig helye kell legyen az életünkben” – mondta Tálosi János, az East-West Intermodális Logisztikai Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója.

Az East-West Gate a háború kezdete óta már több alkalommal is segített Ukrajnának, egyeztetve a helyi hatóságokkal. Összesen húsz áramfejlesztő aggregátort adott az ukrán vasútnak, a kárpátaljai megyei közigazgatásnak és a rendőrségnek. Ezen felül élelmiszer-szállítmányokat és orvosi eszközöket is vitt a rászorulók megsegítésére.