Tudomány és Technika
#android
#okostelefon
#fényképezés
Turbózd fényképezőgéppé a mobilod
Annak ajánlott ez a fotós alkalmazás, aki szeretné alkalmanként igazi digitális fényképezőgépként használni az androidos telefonját.

Több ilyen app elérhető a Google Play áruházban: a Camera FV-5-öt éppenséggel úgy fejlesztették, hogy aki igazi tükörreflexes, digitális fényképezést akar, vele a mobil kijelzőjén még a szokott hardveres gombok megfelelőit is megtalálja, s a lehetőségek határáig kiaknázhatja mobilja hardveres képességeit. Nem új versenyző a fotós appok sorában az FV-5: régóta fejlesztik, nagyjából minden forgalomban lévő androidos operációs rendszeren fut.

A kijelző alaphelyzetben

A kijelző alaphelyzetben

Bár már majdnem teljesen lefordították magyarra a menüpontjait, fontos hangsúlyozni, hogy nem annak készült, aki pusztán a parkolóhelyet akarja egyetlen kattintással lefotózni, hogy a kép alapján majd visszataláljon. A program hiába magyar, azt anyanyelvünkön sem fogja érteni, akinek hiányoznak a fotózási alapismeretei. Némileg utána kell olvasni, mit is jelent pontosan például az ISO-érték, a fénymérési mód, a fehéregyensúly beállítás, mert mindezeket kezeli a program, s valódi érdemeit akkor mutatja meg, ha legalább nagyjából tudja a felhasználó, hogy mit jelentenek ezek a paraméterek. Segít az eligazodásban a szokatlanul részletes, előzetesen is letölthető használati útmutató is.

Tartsuk meg gyors fotózáshoz a mobil gyárilag telepített alkalmazását, s a Camera FV-5-höz akkor nyúljunk, amikor tényleg igényes fényképet akarunk készíteni.

Vagy kifejezetten különleges körülmények között.

allvany egy a sok kozul ezerotert

Például éjszaka, amikor teszem azt, valamilyen könnyen bármihez rögzíthető állvánnyal művészkedünk. (Képünkön a sok tucatból az egyik, a webshopokból ingyen szállítással ezerötszáz forintos kellék.) Éjjel a kép szemcsézettségét elkerülendő ISO 100 értékre, hosszú expozíciós időre lesz szükség – mindezt beállíthatjuk az FV-5-tel.

Mint az igazi digitális fényképezőgépeken, a kereső körül ott sorakozik minden „gomb”, amit csak az adott telefon hardvere, operációs rendszere megenged. Például:

szenzor erzekenyseg

feheregyensuly

fokusz mod

Az exponáló gombot lehet „félig” lenyomni – ez a hosszú érintés -, a fénymérés helyét módosítani – hiszen gyakorta nem középen van az a fő motívum, amire mérni akarnánk -, lehet látványos Time-lapse, meg többszörös felvételeket készíteni, az exponálás hangját módosítani, vagy akár kikapcsolni, sorozatfotókat lőni és így tovább hosszú sorokban.

Úgy-ahogy kipróbálható a program a Lite ingyenes változattal, ami azonban éppen a nagyfelbontású, illetve a RAW (veszteségmentes) képek mentését nem engedi meg. Utóbbiak csak a fizetős, 899 Ft-os teljes verzióval válnak elérhetővé.


Forrás: hirado.hu

-Friss Média-