NAGYVILÁG
Külföld
#Donald Trump
#Barack Obama
#nagykövet
#fehér ház
Trump nem kegyelmez Obama nagyköveteinek
Az Egyesült Államok megválasztott elnökének fehér házi csapata úgy döntött, hogy az új államfő beiktatását követően nem biztosít türelmi időt a még Barack Obama által kinevezett amerikai nagyköveteknek.

A szokatlannak nevezhető lépés nyomán átmenetileg olyan országok maradhatnak amerikai nagykövet nélkül, mint Nagy-Britannia, Szaúd-Arábia vagy éppen Japán – adta hírül a politico.com.

Donald Trump megválasztott amerikai elnök. Reuters/Jonathan Ernst

Donald Trump, megválasztott amerikai elnök (Reuters/Jonathan Ernst)

Szokásjog szerint a nagykövetek általában az új elnök beiktatását követően még hetekig, sőt hónapokig is hivatalban maradhatnak. Ez a többi közt azért volt indokolt, hogy a nagykövetek rendezhessék addig kialakított családi körülményeiket, mindemellett azonban az új hivatali tisztségek újonnan való betöltéséig is folyamatosságot biztosított.

A határozat értelmében Barack Obama demokrata adminisztrációjának kinevezett tisztségviselőit felszólították lemondásuk január 20-án, azaz a beiktatási napon érvénybe lépő benyújtására, hogy az új republikánus emberei elfoglalhassák hivatalukat.

Még tavalyi volt a döntés

Honlapján azt írta a The New York Times: az Egyesült Államok külügyminisztériuma december 23-án küldött egy erről szóló táviratot az átmenetet intéző Trump-csapat nevében. A dokumentum szerint a lépés a tengerentúli politikai kinevezetteket érinti, vagyis azokat a kiküldötteket, akiket az elnökkel való szoros kapcsolatuk miatt állítottak egy-egy külföldi nagykövetség élére.

A lap szerint a lépés a tengerentúli politikai kinevezetteket érinti, vagyis azokat a kiküldötteket, akiket az elnökkel való szoros kapcsolatuk miatt állítottak egy-egy külföldi nagykövetség élére.

Az AFSA amerikai diplomataszövetség adatai szerint az amerikai nagykövetek több mint harmada így került pozícióba, s csak a többiek számítanak karrierdiplomatának, azaz olyanoknak, akik gyakran kormányváltáskor is hivatalban maradnak.


A The New York Times emlékeztetett rá, hogy a korábbi kormányok mindkét nagy párt esetében biztosítottak némi átmeneti időt az egyes posztjukról hazahívott nagyköveteknek, különösen ha családosokról volt szó, hogy a gyerekeknek ne kelljen hirtelen iskolát váltaniuk.

Ezúttal azonban nem lesznek kivételek.

Forrás: hirado.hu