NAGYVILÁG
Külföld
#erdőtüzek
#Kolumbia
Tombolnak az erdőtüzek Kolumbiában, katasztrófahelyzetet hirdetett a kormány
Kolumbia csütörtökön katasztrófahelyzetet hirdetett az ország több pontján tomboló erdőtüzek miatt. Az elnök arra figyelmeztetett, hogy a körülmények még rosszabbodhatnak, nemzetközi segítséget is kértek.

Kolumbiában az elmúlt hónapokban sorra mértek átlag feletti hőmérsékleteket az ország több pontján. Az elmúlt napokban és hetekben az ország nagy részén 5-10 Celsius-fokkal volt magasabb a hőmérséklet, mint a korábbi évek azonos időszakában. Legalább 25 helyszínen volt aktív tűz csütörtökön az Országos Katasztrófavédelmi Osztály szerint. Tizet ellenőrzés alatt tartanak, 217-et pedig eloltottak.

A gomolygó füst ellepte az ország egyes területeit, és járatokat töröltek a fővárosban, Bogotában. A város El Dorado repülőtere csütörtök reggel korlátozásokkal üzemelt a füst és a köd miatti rossz látási viszonyok miatt. A hatóság jelentése szerint legalább 138 járat érintett, 48-at töröltek, 16-ot pedig átirányítottak más repülőterekre.

Gustavo Petro kolumbiai elnök katasztrófahelyzetet hirdetett, és azt mondta az újságíróknak, hogy a korábban más célokra jóváhagyott pénzeszközöket átirányítják a válság kezelésére. A kormány nemzetközi segítséget is kér – mondta, hozzátéve, hogy az Egyesült Államok, Chile, Peru és Kanada válaszolt a felhívásra. Petro elmondta, hogy az ENSZ-szel és az Európai Unióval is együttműködésére törekszik.

A szakértők szerint a tüzek az El Niño időjárási jelenséghez kapcsolódó forró és száraz körülmények következményei. Az El Niño várhatóan a következő néhány hónapban folytatódik, mielőtt az északi félteke tavaszán véget ér. Petro figyelmeztetett, hogy az általa klímaválságnak nevezett helyzet tovább romlik. Egyre nehezebb szakasz felé haladunk – mondta.