C-vitaminbombák
Alapvetően azok a természetes ételek hatnak jól, melyeknek magas a cink-folsav, illetve C-vitamintartalma. Ez utóbbit nem véletlenül emlegetik annyit, még a hidegtűrő képességünket is javítja amellett, hogy növeli a fizikai terhelhetőséget, és segíti a szintén fontos vas felszívódását. Érdemescsipkebogyó és acerola tartalmú étrendkiegészítők után nézni, illetve jó nagy adagokat enni a C-vitaminban gazdag gyümölcsökből és zöldségekből.
A kivi kiemelkedően magas C-vitamintartalma miatt mindenképpen ajánlott: két gyümölcs csak kilencven kalória, de akár egész napi vitaminszükségletünket fedezheti. Ugyanígy segíthet a grapefruit is, melynek a magjából készített oldat is kifejezetten vírus- és baktériumölő hatású. Maga a gyümölcshús gazdag C-vitaminban és ásványi anyagokban, így segíthet megelőzni a betegségek kialakulását. Ha nem szereted az ízét, kifacsart levét narancsléhez adva finom italt kapsz.
Zöldségek közül a paprika és a brokkoli emelhető ki, előbbi hazánkban is könnyen megterem, és magas C-vitamintartalma mellett kiváló kálium- és rostforrás is. A brokkoli ugyan a párolás vagy főzés során veszít C-vitamintartalmából, de olyan sok egyéb jó tulajdonsága van, hogy így is ajánlott a fogyasztása – többen nyersen is elrágcsálják.
Egy régi és egy új módszer
A fokhagyma az egyik ősi módszer a megfázás ellen, de amilyen régi, olyan hatásos. Erősíti az immunrendszert, küzd a vírusok és a baktériumok ellen, jó hatással van a szívre, az érrendszerre, magas az ásványianyag-tartalma, és akár a daganatos betegségek ellen is jó hatású lehet. Ha nem szereted az ízét, szedj fokhagymakapszulát, vagy keverd kefirbe, salátába. A zöld tea legalább olyan régóta gyógyít, mint a fokhagyma, ám hazánkban csak az utóbbi évtizedekben kezdték felfedezni jótékony hatásait. A megfázások idején cseréld le a megszokott fekete teát zöldre, és máris sokat tettél a gyógyulásodért: erősíti a védekezőképességet, szív- és érrendszeri bajokra is hatásos, a benne található polifenolok pedig segítik a méregtelenítést. Az antibakteriális hatású mézzel keverve tovább fokozhatod gyógyító hatásait.
Hatásos gyógynövények
A gyógynövények között is bőven találni immunerősítő szereket: főként az olyan flavonoid tartalmú gyógynövények hatnak gyulladáscsökkentőként, mint abodzavirág, a hársfavirág, de a szaponin tartalmú körömvirágot vagy ginzenget is használhatod. Az olyan csípős növények, mint a gyömbér vagy a mustár a vérkeringés fokozásával hatnak, nem beszélve orrtisztító hatású aromáikról. Hatásos gyógynövény lehet a megelőzésben a bíbor kasvirág is, mely tinktúra formában fogyasztva kiváló immunerősítő, és évszázadok óta alkalmazzák a betegségek ellen, a kakukkfű, a menta vagy a kamilla teája pedig fürdővízbe téve is hatásos immunerősítő szer.
Forrás: www.life.hu