PUZZLE
Életmód
#immunrendszer
#betegség
#gyümölcs
#vitamin
#hideg
Természetes immunerősítők
A szokásosnál hidegebb, csapadékosabb időjárás miatt a legtöbben már túl vannak az ősz első megfázásán. Hogy ne kapj el újabb kórokozókat, erősítsd az immunrendszered a természet segítségével!

Miért vagyunk náthásak?

A vírusos eredetű náthát mintegy 200 különböző betolakodó idézheti elő. A leggyakoribb bűnösök, az ősszel is garázdálkodó igazi náthavírusok, a rhinovírusok és a télkörnyéki coronavírusok. A közhiedelemmel ellentétben a nátha nem kapható el alulöltözöttség, esőben tartózkodás vagy hideg levegő hatására. Ezek a körülmények csak segítik a lesben álló kórokozók invázióját. A nátha akkor alakul ki, amikor a kórokozó a nyálkahártyákon keresztül bejut a szervezetbe, és fertőzést okoz. Az arcüreggyulladás és a középfülgyulladás a nátha szövődményei, és elhúzódóvá tehetik a beteg tüneteit. A szövődménymentes nátha gyógyszeres terápia nélkül is gyógyul egy héten belül, mégis a munkahelyi és egyéb közösségi hiányzások csökkentése céljából sokan folyamodnak fájdalom és lázcsillapítók, köptetők, köhögéscsillapítók, érösszehúzó hatású orrcseppek és egyéb meghűlés elleni szerek használatához. A légúti fertőzések kialakulásának gyakorisága sikeresen csökkenthető tudatos egészségmegőrző magatartással. A megelőzésben sokat segít a higiéne szabályainak pontos betartása, mint az alapos kézmosás, a fertőzött felületek fertőtlenítése, a beteg használati tárgyainak mellőzése.


C-vitaminbombák

Alapvetően azok a természetes ételek hatnak jól, melyeknek magas a cink-folsav, illetve C-vitamintartalma. Ez utóbbit nem véletlenül emlegetik annyit, még a hidegtűrő képességünket is javítja amellett, hogy növeli a fizikai terhelhetőséget, és segíti a szintén fontos vas felszívódását. Érdemescsipkebogyó és acerola tartalmú étrendkiegészítők után nézni, illetve jó nagy adagokat enni a C-vitaminban gazdag gyümölcsökből és zöldségekből.

A kivi kiemelkedően magas C-vitamintartalma miatt mindenképpen ajánlott: két gyümölcs csak kilencven kalória, de akár egész napi vitaminszükségletünket fedezheti. Ugyanígy segíthet a grapefruit is, melynek a magjából készített oldat is kifejezetten vírus- és baktériumölő hatású. Maga a gyümölcshús gazdag C-vitaminban és ásványi anyagokban, így segíthet megelőzni a betegségek kialakulását. Ha nem szereted az ízét, kifacsart levét narancsléhez adva finom italt kapsz.
Zöldségek közül a paprika és a brokkoli emelhető ki, előbbi hazánkban is könnyen megterem, és magas C-vitamintartalma mellett kiváló kálium- és rostforrás is. A brokkoli ugyan a párolás vagy főzés során veszít C-vitamintartalmából, de olyan sok egyéb jó tulajdonsága van, hogy így is ajánlott a fogyasztása – többen nyersen is elrágcsálják.


Egy régi és egy új módszer

A fokhagyma az egyik ősi módszer a megfázás ellen, de amilyen régi, olyan hatásos. Erősíti az immunrendszert, küzd a vírusok és a baktériumok ellen, jó hatással van a szívre, az érrendszerre, magas az ásványianyag-tartalma, és akár a daganatos betegségek ellen is jó hatású lehet. Ha nem szereted az ízét, szedj fokhagymakapszulát, vagy keverd kefirbe, salátába. A zöld tea legalább olyan régóta gyógyít, mint a fokhagyma, ám hazánkban csak az utóbbi évtizedekben kezdték felfedezni jótékony hatásait. A megfázások idején cseréld le a megszokott fekete teát zöldre, és máris sokat tettél a gyógyulásodért: erősíti a védekezőképességet, szív- és érrendszeri bajokra is hatásos, a benne található polifenolok pedig segítik a méregtelenítést. Az antibakteriális hatású mézzel keverve tovább fokozhatod gyógyító hatásait.


Hatásos gyógynövények

A gyógynövények között is bőven találni immunerősítő szereket: főként az olyan flavonoid tartalmú gyógynövények hatnak gyulladáscsökkentőként, mint abodzavirág, a hársfavirág, de a szaponin tartalmú körömvirágot vagy ginzenget is használhatod. Az olyan csípős növények, mint a gyömbér vagy a mustár a vérkeringés fokozásával hatnak, nem beszélve orrtisztító hatású aromáikról. Hatásos gyógynövény lehet a megelőzésben a bíbor kasvirág is, mely tinktúra formában fogyasztva kiváló immunerősítő, és évszázadok óta alkalmazzák a betegségek ellen, a kakukkfű, a menta vagy a kamilla teája pedig fürdővízbe téve is hatásos immunerősítő szer.


Forrás: www.life.hu