AKTUÁLIS
#Anna-bál
#udvarhölgy
#királynő
Szűcs Krisztina: a fény keletről jön - fotók a kisvárdai Anna-bálról
És valóban, merthogy egy nap két szépségverseny egymástól 450 kilométerre és mindkettőt kisvárdai lány nyerte. A különbség az, hogy a balatonfüredi a 194. volt, a kisvárdai még csak a negyedik. Míg a balatonfüredin a kisvárdai Purgel Rékára, itt megyénkben, szintén a rétközi város 21 éves orvostanhallgatójának, Csubák Ramónának a fejére került a korona.

A kisvárdai Anna-bál műsorvezető-párosának hölgy tagja, a bál nevét adó város szülötte, Szűcs Krisztina színésznő annyit mondott a kettős siker hallatán: "a fény keletről jön". Bár Kisvárdán most a fénynek - az időjárás miatt - hiányában voltak a szervezők. Így a hagyományosnak mondható, a bált megelőző felvonulás a szeszélyes - olykor viharos időjárásnak -, köszönhetően elmaradt.

Ebben az évben a bál helyszínéül a nemrég felújított, egykori kisvárdai zsinagóga adott helyt. A szervezők minden ifjú hölgy jelentkezését elfogadták, így alakult ki a szombati kilenc fős mezőny. Tagjait ebben és ebben a cikkünkben mutattuk be.

A mintegy 150 vendég a két műsorvezető segítségével - Szűcs Krisztina és Joó Géza - a lányok bemutatkozásával kezdődött. A 2015 novemberében alapított Kisvárdai Jótékony Nőegylet aktív szerepet tölt be Kisvárda mindennapjaiban. Tagjaik évről évre kitalálnak valami újat, amivel a köz javát szolgálhatják. Nem volt ez másként 2016-ban sem, amikor egyik tagjuk, Vinczéné Szabó Jolán - aki közben a nőegylet vezetője lett -, előállt a Kisvárdai Anna-bál ötletével - részben élményeire építve, hisz személyesen tapasztalta meg a füredi Anna-bál varázsát.

Az 1950-es évektől kezdődően az Anna-bál Szépe címet adták annak a lánynak, akit a zsűri vagy a többi vendég a legszebbnek talált a bálban. A győztes és udvarhölgyei a bál másnapján hintón körbekocsizzák Balatonfüredet. A kommunista éra alatt az 1980-as évek közepéig az Anna-bál Szépe választás volt az egyetlen országosan is ismert - bár nem hagyományos - szépségverseny.

Kisvárdán 1886-ban alapították az első nőegyletet és 1887-ben a Kisvárda és Vidéke Jótékony Nőegylet már bált is rendezett a nagyvendéglőben a saját tőkéjének gyarapítása érdekében. 1888-ban árvaház alapításán gondolkodtak. Majd eljött a 2016-os esztendő, amikor is felelevenítették és ma már kijelenthető: hagyománnyá vált Kisvárdán is az Anna-bál. Az is hagyomány, hogy a bál bevételét minden alkalommal valamilyen jótékony célra ajánlja fel a szövetség. Ebben az évben sem volt ez másként, hisz a 2014-ben civil kezdeményezésre létrejött Kisvárdai Korai Fejlesztő Nonprofit Kft-t részére ajánlották fel a bevételt. Az összeg jelentős lehet, hisz 2018-ban a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Kisvárdai Tagintézménye volt a bál bevételének kedvezményezettje 300 ezer forint értékben.

Ebben az évben ismét a Nívó-díjas Délibáb Alapfokú Művészeti Iskola alapítójának, Barkaszi Zsuzsannának, valamint Szűcs Krisztinának köszönhető a lányok felkészítése. Ők csiszolgatták a kilenc leányt, hogy a lehetőségekhez képest mindegyikőjük a legjobb formáját mutassa ezen a szombaton.

A rendezvényen jelen volt a város polgármestere, Leleszi Tibor, aki köszöntőjében egy klasszikus Coco Chanel idézettel nyitotta meg a bált:

Egy nő akkor szép, ha meri önmagát vállalni.

Kisvárdán is szombat éjfélkor kezdődött az eredményhirdetési ceremónia, ami többszörös meglepetést hozott, hisz a zsűri és a közönség is Csubák Ramónát látta a legszebbnek.

Ramóna 21 éves, Kisvárdán él. Középiskolai tanulmányait a Kisvárdai Bessenyei György Gimnázium és Kollégium reáltagozatán végezte. Ezt követően felvételt nyert a Debreceni Orvostudomány Egyetem Fogorvostudományi Karára, ez év szeptemberében a negyedik évfolyamot kezdi. Már gimnáziumi évei alatt elkezdte természettudományi kutatásait a Debreceni Egyetemen, projektmunkáját hazai és nemzetközi versenyen prezentálta. A későbbiekben a Kutató Diákok Országos Szövetségében tagozatvezetői pozíciót töltött be, felsőfokú angol nyelvvizsgával rendelkezik. Szabadidejében szívesen táncol, közel tizenöt évig volt különböző táncegyesületek tagja, a Délibáb Alapfokú Művészeti Iskola, valamint a Doktorok Színtársulat táncosaként részt vett színházi darabokban is. Nagyon szeret családjával kirándulni, utazni, más országok kultúráját megismerni.

A IV. Kisvárdai Anna-bál I. udvarhölgye: Dallos Patrícia

Patrícia 19 éves, Papon él a családjával. Idén érettségizett a Bessenyei György Gimnázium és Kollégiumban, majd felvételt nyert a Nyíregyházi Egyetem testnevelés-történelem szakára. Nagyon szeret sportolni: kézilabdázni, focizni, atletizálni. Atlétikából számos versenyen részt vett, ahol kimagasló helyezést ért el. Kapott meghívást fotózásokra és modellkedéssel is foglalkozott. Szabadidejében szívesen táncol, nagyon szereti az állatokat, van két gyönyörű spániel kutyusa, akikkel sok időt tölt együtt.

ll. udvarhölgy: Tamás Vanessza

Elmúlt 17 éves, Kisvárdán él. Tanulmányait a Kisvárdai Bessenyei György Gimnázium 11. évfolyamos hallgatójaként matematika tagozaton folytatja. Gyerekkora óta részt vesz különböző sport-, közösségi és karitatív versenyeken. A gimnáziumban az atlétika csoportban sportol, a református ifjúsági közösség által szervezett események aktív résztvevője. Érdekli a szépségipar, a fotózás, az egészséges életmóddal kapcsolatos információk, trendek. A tavalyi Anna-bálra felkérést kapott közösségi munka végzésére, amit természetesen elvállalt. Majd sokat mesélt a családjának, barátainak, ismerőseinek az ott tapasztalt élményekről. Az ő bátorításukra döntött úgy, hogy most ő is jelentkezik a szépségversenyre. Nagy izgalommal várta a megmérettetést. Öröm számára, hogy részese lehetett ennek a nagyszerű jótékony kezdeményezésnek.

Ebben az évben a zsűri különdíjasa: Vass Bianka Diána

18 éves, Dögében él. Tanulmányait a Kisvárdai Várday Kata Református Gimnáziumban végzi. Kedvenc tantárgya az irodalom és a történelem, számos versenyen részt vett már és jó eredményeket ért el. Aktívan tevékenykedik az Interact Club tagjaként is, főként rendezvényszervezői területen. Gyerekkora óta sportol, kézilabdázik, atletizál és röplabdázik is. Idővel edző vizsgát szeretne tenni, hogy majd gyerekeket oktathasson. Imád segíteni az embereken és az állatokon egyaránt. Szereti a természetet, szívesen kirándul, az idejét legszívesebben családja, barátai és párja körében tölti.