PUZZLE
#Karikó Katalin
#füvészkert
#szobor
Szoborral állítanak emléket Karikó Katalinnak
A Szegedi Tudományegyetemhez (SZTE) kötődő, kimagasló tudományos eredményt elérő nőknek állítanak emléket a szegedi füvészkertben, köztük Karikó Katalinnak is. A z ő jelenlétében mutatták be a Tudós nők ösvényének terveit április 17-én.

Az első női magyar Nobel-díjas azt mondta, szegedi biológus hallgatóként sokat jár az egyetemi füvészkertbe növénytant tanulni vagy csak gyönyörködni a természetben. A jelenlévő magyar és külföldi hallgatókhoz szólva úgy fogalmazott, reméli, a kiváló szegedi kutatónőket megidéző ösvény hamarosan az ő nevükkel bővül.

Bálint Erika, az ösvényt életre hívó Partiscum Club elnöke felidézte, az ötlet a szervezet tagjaiban egy Dóm téri séta során merült föl, amikor a nemzeti pantheonban körülnézve tudatosult bennük, hogy a haza nagyjainak emléket állító portrék között csupán egy női van, Mária Teréziáé. Pedig csak az egyetem története során szép számmal voltak olyan kutatónők, akik kiválóan művelték szakmájukat - hangsúlyozta az elnök.

Németh Anikó, a füvészkert igazgatója közölte, az ösvényt a történelmi rózsák gyűjteményének területén alakítják ki. A szobrokkal először hét kutatónőnek állítanak emléket Karikó Katalin mellett Banga Ilona biokémikusnak, Csapody Vera botanikusnak, Kopasz Mária festő- és grafikusművésznek, Ormos Mária történésznek, Wollemann Mária orvos, biokémikusnak és Gábor Aranka gyógyszerésznek.

A botanikai témájú és ihletésű kerámiaszobrokat Szűcs Eszter Anita tervezte, az alkotások pedig a Pataki Tiles Szegedhez közeli, újszentiváni műhelyében készülnek el a tervek szerint az év végére.

-MTI-