AKTUÁLIS
#Pozsony
#autonómia
#Svájc
#kanton
#Felvidék
#felcidéki magyarság
#kitelepítés
Szili Katalin: Az asszimiláció elkerüléséhez kollektív jogok kellenek
Pozsonyban, a Szövetség párt székházában került sor "A svájci Jura kanton autonómiája, harca az önrendelkezésért” című könyv bemutatójára. Bevezetőt Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó mondott - jelentette Pozsonyból tudósítónk, Protics János.

Szili Katalin kiemelte, hogy a könyvbemutató, és annak időzítése egyrészt főhajtás a Felvidékről kitelepítettek emléknapján azon magyarok előtt, akik a történtek miatt mind ez idáig semmilyen bocsánatkérést nem kaptak, másodsorban pedig egy közös tudás megteremtését is célozza arról, hogy Európában milyen önigazgatási gyakorlatok vannak. Beszélni kell arról, hogyan lehet ma megteremteni a magyarság jövőjét a Felvidéken, s ehhez hozzátartoznak azok a praktikák, amelyek Európában beváltak, ahol önigazgatást, önkormányzást alakította ki. Erre példa a Jura kanton létrehozása, egy gyakorlatilag autonóm tartománynak a megteremtése Svájcban.

A miniszterelnöki főtanácsadó hangsúlyozta, jó lenne, ha mindenki tudná, hogy ez milyen tartalmat takar. Hiszen ez egyáltalán nem szól elszakadásról, önállóságról, csakis arról, ami az európai szubszidiaritás elveivel összefügg. Vagyis azzal, hogy az a közösség döntsön saját sorsáról, amely a legtöbb információval és érdekkel rendelkezik ebben a tekintetben. Az asszimiláció elkerüléséhez kollektív jogok kellenek - emelte ki Szili Katalin.

A Bethlen Gábor Alap támogatásával nemrégiben megjelent könyv a bemutatón jelenlévő két társszerző: Bácskainé Hévízi Józsa és B. Szabó Péter munkája. A könyv a német ajkú Bern kantonban élő, magát Jura népének nevező, francia anyanyelvű lakosság önálló kormányzásának megteremtéséért vezető, több évtizedig tartó utat mutatja be.