AKTUÁLIS
#kisvárdai református templom
#református gyülekezet
#Királyhelmec
#Bodrog László
#reformáció
#Leleszi Tibor
#Százvai László
Semper Reformanda – örök reformáció
A Reformáció 500. emlékéve alkalmából, a Kisvárdai Református Egyházközség, valamint a Királyhelmeci Református Egyházközség testvér-gyülekezeti találkozót tartott szeptember 10-én.

A délelőtti úrvacsorás istentisztelet után, két reformációi emlékművet is felavattak, Leleszi Tibor kisvárdai polgármester pedig személyesen köszöntötte a királyhelmeci és a kisvárdai gyülekezet tagjait, lelkipásztorait.

„A reformáció az a pozitív és megerősítő hatású lelki és társadalmi mozgalom, amely nyomot hagyott mind az európai, mind a világtörténelemben. Nem vagyunk képesek megérteni civilizációnk elmúlt néhány évszázadát, ha nem értjük meg ezt a jelenséget.” - mondta Leleszi Tibor, hozzátéve: „A reformáció azt tanítja, hogy az élet értelme az Úr, hogy a hit erős értelmet ad az életnek, így meg tudunk birkózni az előttünk álló nehézségekkel. Nem vagyunk egyedül; Isten velünk van és a Szentlélek munkálkodik bennünk.”

„A Királyhelmeci Református Egyházközség gyülekezetével még 2014-ben kötöttünk testvér-gyülekezeti megállapodást, amelyet Királyhelmecen ünnepi istentisztelet keretében írtunk alá. A királyhelmeci gyülekezettel már korábban is élő, aktív kapcsolatot ápoltunk, azóta pedig több programot - mint például presbiteri csendesnapok, ifjúsági csendeshét - szerveztünk közösen.” - tájékoztatott Százvai László. A kisvárdai vezető református lelkipásztor elmondta továbbá, hogy a mostani találkozón egy reformációi domborművet és egy emlékoszlopot is avattak.

A dombormű - mely a templomtér belsejében, a főbejárat belső oldalán látható - faragott tölgyfából készült, a Református Egyház címerének központi motívumát a zászlós bárányt és a Szentírás Ó - és Újszövetségének jelképeit ábrázolja. Fölötte a Kálvin Jánostól származó mondat: ,,Semper Reformanda”, melynek jelentése: örök reformáció. „Kálvin arra akarta felhívni a figyelmet, hogy a reformáció nem egyszeri, múltbeli esemény, hanem az igaz reformáció az igéhez való folyamatos visszaformálódás és ragaszkodást jelent. A felirat két oldalán az 500.jubileumra utaló két évszám: 1517. és 2017. látható.” - tette hozzá Százvai László.

A reformációi emlékoszlop pedig egy 30 centiméter átmérőjű és 3 méter magas tölgyfaoszlop, melynek központi motívuma egy térbeli, nyolc ágú Kálvin-csillag. Az oszlop felirata Luther Mártontól származó mondat: ,,Itt állok és másként nem tehetek” Ezt a mondatot Luther akkor mondta el, amikor a wormsi birodalmi gyűlésre beidézve, a pápai átok és az inkvizíció könnyen kínhalállal járható fenyegetése alatt, a reformációban felismert hitigazságokat és a Szentírásra alapuló hitelveinek visszavonására akarták kényszeríteni. Luther ezzel a mondattal azt mondta el, hogy a Szentírás igazságait vissza nem vonhatja és nem is kívánja.

A dombormű és az emlékoszlop a kisvárdai Bodrog László keze munkáját dicsérik, aki nagy örömmel vállalta a felkérést, majd leplezte le a rendezvényen alkotásait.

- Friss Média/DéGé -

fotók: Református Gyülekezet Kisvárda
További fotók a galériában.