KÉK FÉNY
#rendőrség
#lövöldözés
#nyíregyháza
#elfogták
#emberölés
Sátoraljaújhelyen volt főorvos a Nyíregyházán gyilkoló román férfi, szerelemféltés állhat a háttérben
Nyíregyháza – Egy féltékeny, visszautasított orvos lehet az, aki felelős a nyíregyházi házaspár lelövéséért. A külföldi orvos évek óta Magyarországon praktizál. Csütörtök délután Kolozsváron fogták el az 54 éves román állampolgárságú férfit. A meglőtt orosi férfi életben van, fejlövéssel operálták szerdán este.

Ahogyan arról beszámoltunk, lövöldözést történt szerda délután Nyíregyháza-Oroson a Friss utcában. Egy férfi tört rá otthonában egy családra, az ott lakó házaspár mindkét tagját fejbe lőtte, majd elmenekült a helyszínről. A 40 éves nő azonnal belehalt sérüléseibe, a 49 éves férfit életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba. A nyiregyhaza.hu értesülései szerint több órás életmentő operációt hajtottak végre rajta a Jósa András Megyei Oktatókórház Traumatológiai osztályán. A lap úgy tudja, hogy a férfi állapotát stabilizálták, de súlyos, életveszélyes sebesülést szenvedett, és gép lélegezteti.

Elfogták a nyíregyházi gyilkossággal gyanúsított román orvost

Elfogták csütörtökön Kolozsváron azt a román orvost, akit a magyar rendőrség azzal gyanúsít, hogy előző nap Nyíregyházán rálőtt egy házaspárra, megölve az asszonyt, a férjét pedig életveszélyesen megsebesítette – adta hírül a román Digi 24 hírtelevízió.

Carmen Jucan, a Kolozs megyei rendőrség szóvivője az MTI-nek elmondta, hogy az 1962-ben született nagyváradi férfit román idő szerint röviddel három óra után fogták el Kolozsváron a Constantin Brancusi utcában.

A férfit a kolozsvári ítélőtábla elé állítják, majd ezt követően kezdődhet el a román és a magyar hatóságok közötti együttműködés a további eljárásokról – magyarázta a szóvivő.
A magyar rendőrség kezdeményezésére a Nyíregyházi Járásbíróság európai elfogatóparancsot adott ki csütörtökön az 54 éves román férfi ellen, mivel a gyanú szerint ő lőtt rá a nyíregyházi házaspárra szerdán.

A rendőség közleményében az elfogásról az áll, hogy: “magyar és a román rendőri szervek együttműködésének eredményeképpen a román rendőrség munkatársai az elfogatóparancs kiadása után egy órán belül Romániában, Kolozsvár belvárosában elfogták a körözött férfit.” A Nemzetközi jogsegély keretében kezdeményezi a rendőrség a szerdai nyíregyházi lövöldözés román gyanúsítottjának kiadását.

“Amilyen csepp kis sovány férfi volt, annyira agresszív is”

A szerdai nyíregyházi gyilkosság gyanúsítottja, az 54 éves nagyváradi férfi a sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórházban dolgozott tüdőgyógyász főorvosként. A férfiről megoszlanak a vélemények Sátoraljaújhelyen. Helyszíni riportunkat itt olvashatja el.

„Meglőtték anyáékat, meg fognak halni” – Új részleteket mesélt el nekünk a szemtanú

Sikerült elérnünk azt az utcában lakó férfit, aki hallotta a lövéseket, értesítette a rendőröket és a gyilkosság után elsőként lépett be a házba, hogy segítséget nyújtson. A szemtanút szörnyű kép fogadta, de a megsebesült férfivel még tudott beszélni. A Takács Sándorral készült interjúnkat itt olvashatja el.

Már egész Európában keresik a nyíregyházi emberölés gyanúsítottját

Európai elfogatóparancs alapján keresi a rendőrség a Nyíregyházán elkövetett emberölés feltételezett elkövetőjét. A Blikk azt írja, hogy a román határ közelsége miatt, már Romániában is keresik a férfit. A kiadott nemzetközi elfogatóparancs azt a feltételezést erősíti, hogy az orvos már nem lehet Magyarországon.

A kisvárdai kórházban is dolgozott a lövöldöző

Korábban felröppent a hír, hogy a tegnapi orosi fegyveres támadás feltételezett elkövetője korábban a Felső-Szabolcsi Kórházban is dolgozott Kisvárdán. Megkerestük az intézmény igazgató főorvosát , dr. Molnár Sándort, aki döbbenettel a hangjában mondta el lapunknak, hogy az információnk helytálló.

– Nem emlékszem pontosan, de közel tíz évet dolgozott nálunk a szóban forgó szakorvos tüdőgyógyászként, méghozzá beosztottként, közvetlenül a feleségem mellett. Egy jobb ajánlatot kapva ment át a sátoraljaújhelyi kórházba, ott ugyanis a tüdőgondozó vezetőjének nevezték ki. A távozásának is van már úgy körülbelül 10 éve. Nem tudok arról, hogy ezek után bármilyen informális vagy formális kapcsolata lett volna a kórházunkkal, vagy az itt dolgozókkal. A személyiségéről csupán annyit tudok elmondani, hogy kirívó szabálysértést, függelemsértést soha nem követett el, végezte a munkáját, mint más beosztott orvos. Nem tudtam szóhoz jutni a döbbenettől, amikor kiderült, hogy mivel gyanúsítják – árulta el dr. Molnár Sándor.

Mindezen túl más forrásokból sikerült azt is kiderítenünk, hogy a környezetében, korábbi munkatársi kapcsolatai során senki nem gondolta volna a gyanúsítottról, hogy ilyesmire képes. Nem mutatta magát impulzívnak, sem rabiátus személyiségnek, egy vékony testalkatú csendes férfit ismerhettek meg a személyében, aki szabadidejében gyakran vállalt ügyeleti helyettesítéseket, s a körzeti kollégákkal is baráti kapcsolatot ápolt.

Egyelőre nincsenek válaszok a kérdésekre

A Kelet-Magyarország szerkesztőségében szinte izzanak a vonalak, s több kollégánk is a tegnapi Nyíregyházán történt fegyveres támadás részleteit igyekszik feltárni. Annyi már nyilvánosságra került, mi is történt nem sokkal a támadás utáni pillanatokban, ugyanis időközben megszólalt az első szemtanú, s az általa elmondottakból kiderül, hogy a megsebesült férj maga mondta el, ki volt a támadó. A feltételezett elkövető még szökésben van, s nagy erőkkel folyik a nyomozás, éppen ezért a rendőrség egyelőre kivár az újabb információkkal.

Az elmúlt 21 órában egyébként annyi dezinformáció jelent meg különféle portálokon, érdeminek tüntetve fel magát, hogy az még a bűnüldözőket is csaknem összezavarta. A rendőrség szerint a legfontosabb az, hogy a tettes kézre kerüljön, s ezt követően talán az egyéb részletekről – illegálisan vagy legálisan tartott fegyverből adták-e le a lövést, esetleg kiterjesztették-e a nyomozást nemzetközi színtérre is – is többet tudunk majd. Időközben ismét felröppent a hír, hogy a fejsérüléssel műtött férfi is elhunyt, de ezt az információt a Jósa András Oktatókórház továbbra sem erősítette meg.

Megszólalt a férfi, aki rátalált a házaspárra

Kamera elé állt az a férfi, aki megtalálta a családi házban lelőtt nőt és sebesült férjét. A férfi a Nyíregyházi Televíziónak nyilatkozott, állítása szerint biciklivel ment az utcán, amikor látta, hogy egy férfi kerékpárral megérkezik a házaspár házához. Hamarosan pedig két lövés hallatszott.

A szemtanú azt nyilatkozta a Nyíregyházi Televíziónak, hogy az eldördült lövések után visszafordult, ekkor már hallotta a házban lévő gyermekeke sikoltását. Az egyik gyerek véres lábbal rohant ki hozzá az utcára. Amikor belépett a házba, borzalmas látvány fogadta: mozdulatlanul feküdt a feleség a földön, a vértócsa közepén lévő férj viszont életben volt.

Mindent megtett, hogy szóval tartsa a lelőtt férfit, aki még el tudta mondani, ki lőtt rájuk. A vérben fekvő férj azt mesélte, hogy a támadó a fejéhez szegezte a pisztolyt, és azt kiabálta: “meghalsz”.


Életben van a meglőtt férfi

Csütörtökön reggel a műtétet végző kórház megerősítette a Szabolcs Online információját: életben van a meglőtt orosi férfi. A közvéleményt felkorbácsoló orosi gyilkosság másnapján sokan érdeklődtek szerkesztőségünkben, hogy milyen az állapota a kórházba szállított 49 éves vállaklozónak. Felröppentek a hírek, miszerint a meglőtt férfi is meghalt, miként a negyven esztendős felesége. Nos, ez nem igaz. A Jósa András Oktatókórház illetékesei szűkszavúan annyit nyilatkoztak, hogy a férfi él. A protokoll szerint bővebbet nem is mondhatnak, mert ahhoz egy hozzátartozó írásbeli engedélye szükséges.

A házaspár hétéves ikergyermekei is a házban voltak, amikor a mészárlás megtörtént, egyikükre abban a helyiségben találtak rá, amelyikben anyjukat és apjukat lelőtték. A lövöldözés után az egyik gyerek szaladt ki az utcára és kért segítséget a szomszédoktól, akik vérbe fagyva találtak rá a lelőtt házaspárra. A gyerekeknek nem esett bántódása, de sokkos állapotba kerültek az átélt borzalmaktól.

-szon.hu-