KÉK FÉNY
Ruhátlan volt a 2010-es máriapócsi emberölés áldozata
2010 szeptemberében megöltek máriapócsi otthonában egy 75 éves férfit. Akkor nem sikerült lezárni a nyomozást, de 2020-ban a rendőrség újra elővette az ügyet, és az akkor is képbe került 45 éves férfit minősített emberöléssel vádolták meg.

A 2020-ban más bűncselekmények elkövetése miatt jogerős szabadságvesztését töltő, 45 éves B. Róbertet vádlott mindvégig tagadta a bűncselekmény elkövetését. Azonban a korszerű technikának köszönhetően egy DNS- hordozóból sikerült értékelhető DNS-mintát izolálni. Ez alapozta meg a főügyészség vádemelését.

A Nyíregyházi Törvényszéken folyó tárgyaláson a vádlott nem tett beismerő vallomást. Az egyébként többször elitélt terheltre az ügyészség életfogytiglant kért, azzal a feltétellel, hogy leghamarabb 35 év múlva vizsgálják felül, hogy feltételesen kiengedik-e.

A terhelt azt elismerte, hogy találkozott azon a héten a sértettel, és vele is italozott, ám azt tagadta, hogy járt a lakásában. Ezt azonban cáfolta, hogy a DNS-e nyomát megtalálták az ablak kilincsén, és megbukott a poligráfos vizsgálaton is.

A vádirati tényállás szerint 2010. szeptember 22-én B. Róbert előbb ismerőseivel kártyázott, majd elment az egyik helyi presszóba, ahol tovább italozott. Itt elfogyott a pénze, ezért este nyolc után nem sokkal elhatározta, hogy a szórakozáshoz pénzt fog szerezni. Elment a nyugdíjas áldozat máriapócsi családi házához, a nyitott kiskapun bejutott az udvarra, majd a szúnyoghálót kivágva a bukóra hagyott ablakot kinyitotta, és bemászott a lakásba.

A szobában alvó nyugdíjas férfi felébredt, és magához vette a párnája alatt tartott riasztópisztolyt, azonban a támadó ezt kicsavarta a kezéből, és legalább húsz alkalommal a pisztollyal az áldozata fejére ütött. Az idős férfi rendkívüli fájdalommal járó koponyacsonttöréseket és agyzúzódást szenvedett el, és a helyszínen meghalt.

A támadó ezt követően átkutatta a lakást, ahonnan ismeretlen összegű készpénzt tulajdonított el, illetve magával vitte a 35 ezret érő riasztópisztolyt is, majd az ablakon keresztül távozott.

Információink szerint az idős áldozatot ruha nélkül, vérbe fagyva fedezte fel ismerőse a tettet követő harmadik napon. A széleskörű adatgyűjtés és a lehetséges elkövetők felkutatása során került képbe egy ma kihallgatott tanú, akit Budapesten állítottak elő a rendőrök. Előállításra azért volt szükség, mert nem működött együtt a bírósággal.

A tanú egyébként több alkalommal, jellemzően vagyon elleni bűncselekmények miatt volt már büntetve. A bűncselekményeket sok esetben lánya segítségével hajtotta végre. A nyomozás kezdeti szakaszában nem zárták ki, hogy valamilyen szexuális indíttatású szála is lehet az ügynek. Azonban ez a szál a többihez hasonlóan nem volt elég erős ahhoz, hogy legalább a gyanúsításig eljussanak a nyomozók. Érdekesség, hogy a 2010 ban kezdődött és közel két évig tartó nyomozás során a mostani vádlott is képbe került, és lehetséges gyanúsítottként rajta volt a nyomozók listáján.

A vád gyakorlatilag egyetlen egy DNS-azonosságra épül, valamint arra a tényre, hogy a férfi a tettet követően meglehetősen gyorsan elhagyta a települést.

A bizonyítási eljárás ma lezárult, az iratismertetést követően már csak a vád- és a védőbeszéd van hátra. Az utolsó szó jogán elhangzó mondatok után dr. Gunyecz Zoltán bíró 2023 áprilisában hirdet ítéletet az ügyben.

- FrissMédia -