AKTUÁLIS
#vadveszély
#őznász
Rengeteg a vad az utakon
A tavasz megérkeztével a vadak is aktívabban mozognak, különösen igaz ez az őzekre - üzekedési időszak van.

Az autók és az utak számának emelkedésével nő a vad és gépjármű találkozásának esélye is. Ilyenkor fokozottan kell ügyelniük a volán mögött ülőknek, hiszen egy őzzel való találkozás komoly kárt okozhat nemcsak a járműben, hanem a vadásztársaságnak is – mondta el a Megyei Sajtószolgálatnak Fazekas Gergely, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Vadászkamara nemrég megválasztott titkára.

A szakember elmondta azt is: ezek az állatok az esetek nagy többségében nem egyedül mozognak, erre külön érdemes odafigyelni, hiszen a vadásztársaságok nem kötelesek fizetni az autósnak. Esetenként előfordulhat, hogy az adott társaságnak egy ilyen balesetből nagyobb kára keletkezik, hiszen egy őzbak agancsának értéke az 1 millió forintot is elérheti.


A megyével kapcsolatban elmondta: a nagyvadállomány szépen alakul, őzből van a legtöbb, ezt követi a vaddisznó. Az elmúlt években egyre több gímszarvas és dámvad fordul elő térségünkben, különösen a Szatmár-Beregben. Az apróvad állománya sajnos nem a legjobb minden területen.

- Friss Média -

forrás és fotó: Megyei Sajtószolgálat