KULTÚRA
Fesztivál
#Székely
#fogatok
Rekordszámú fogatversenyző és őzpörkölt Székelyben
47 fogat indul a döntő előtti utolsó futamon a székelyi falunapon, amit évről évre augusztus utolsó hétvégéjén rendeznek meg az Árpád-kori településen.

Ez a verseny a többi közt arról nevezetes, hogy aki számít a lovassportban megyénkben, az itt van - hiszen erről a versenyről jutnak tovább a szeptember 8-i döntőbe, melyet Baktalórántházán rendeznek.

A C kategóriás pontgyűjtő versenyen éves szinten összesen nyolc futamot rendeznek. Érdekesség még, hogy országosan Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében van a legtöbb versenyző fogat, így a versenyre a megye szinte minden pontjából érkeztek fogatok. A szervezők elmondták, hogy ez a futam a megyei bajnokság döntőjének előfutama, ezért a pályát is nehezebbre építették.

Az üstökben már rotyog a babgulyás és az őzpörkölt

A lovasprogrammal párhuzamosan több kulturális- és szórakoztató, könnyed program is várja a falu lakosságát - mondta el Juhászné Oroszi Enikő, a település polgármestere. Közlése szerint délben indul a megnyitó ünnepség a demecseri Citrom Band rézfúvósokkal, majd népzenei programoké a színpad. A könnyed szórakoztatásról többek közt Mr. Rick, Tordai Petra, Dj, Szatmári Feat és Jucus gondoskodik. 18 órakor a lovasfogathajtó-verseny eredményhirdetését követően Sós Fecó és Hencsi szórakoztatja a közönséget, hogy 21 órai kezdettel látványos tűzijátékkal zárják le a rendezvényt.

A település neve az egykori székely lakosságú gyepűvédő őrség emlékét őrzi. Székely gazdag történelmi múlttal rendelkezik, itt van például a megye legrégebbi református temploma, illetve Itt született 1854. november 17-én Nyíri Sándor honvéd altábornagy, egykori honvédelmi miniszter.


- FrissMédia -