AKTUÁLIS
#Virágh Ferenc-díj
Ők kapták a Virágh Ferenc-díjat
​A magyar kultúra napját 1989 januárja óta ünnepeljük, annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én tisztázta le egy nagyobb kéziratcsomag részeként és jelölte meg dátummal Csekén a Himnusz kéziratát. A neves napon Kisvárdán is rangos díjat adnak át. Idén két kitüntetettje is van a városnak.

Kisvárda Város Önkormányzatának képviselő-testületi döntése értelmében az idén a Virágh Ferenc-díjat Agárdi Gáborné Csáki Ildikó Kisvárdai Weiner Leó Alapfokú Művészeti Iskola csellótanára, tanszakvezető, valamint Szabados István grafikus, fafaragó, művésztanár.

Agárdi Gáborné Csáki Ildikó több, mint 35 éve a Kisvárdai Weiner Leó Alapfokú Művészeti Iskola csellótanára, tanszakvezető. Kiváló pedagógiai-szakmai munkájával országos elismertséget vívott ki, versenyeken zsűrizik/értékel, felkérték a háromévenként megrendezésre kerülő Országos Friss Antal Gordonkaverseny kötelező műveinek kiválasztására és a versenyen zsűritagként köszönhették a jelenlévők.Ő a Kisvárdai Regionális Csellóverseny megálmodója, amelynek hírneve már az egész Tiszántúlon ismert, de a határon túlra is eljutott. Arany Katedra díjas pedagógus, a „Kisvárda Szolgálatáért” városi kitűntetés birtokosa, a Kisvárdai Tankerületi Központ Innovatív Pedagógus Díjjal jutalmazta, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kiemelkedő szakmai tevékenysége elismeréseként Miniszteri Oklevélben részesítette.

420517863_905296221389253_3606834056522077340_n.jpg

Szabados István grafikus, fafaragó, művésztanár 1975-ben tanári diplomát szerzett földrajz-rajz szakon. Kisvárdán a Kodály Zoltán Általános Iskolában kezdett tanítani, majd a Somogyi Rezső Általános Iskolában és a Szent László Szakközépiskolában tanított, emellett a Weiner Leó Alapfokú Művészeti Iskolában grafikát oktatott. 1975-től tagja a Vásárosnaményi Nemzetközi Fafaragó Tábornak. Alapító tagja az Első Kisvárdai Képzőművészeti Műhelynek, tagja a Szabolcs-Szatmár – Bereg Megyei Képző- és Iparművészeti Szövetségnek, valamint a Nemzetközi Adrianus alkotóközösségnek, emellett tagja a Szabolcs-Bereg Népművészeti Kézműves Egyesületnek.

Munkásságát számos díjjal jutalmazták, mint Alkotói Díj – Nyíregyháza Expo (2000), Bessenyei Akadémiai Tagság (2021), Szent László Díj (2010), Somogyi Emlékplakett.
Kisvárdainak vallja magát. Itt alkot, s alkotási segítségével a világ minden táján jelen van Ausztráliától egészen az USA-ig. Mind művészi tevékenysége, mind pedig művészetpedagógiai munkája példaértékű,

A rangos elismerést a térség országgyűlési képviselője, dr Seszták Miklós, valamint Leleszi Tibor polgármester ma, a magyar kultúra napja alkalmából tartott ünnepségen adta át a kiváló szakembereknek.