Tudomány és Technika
Nobel-díjas Karikó Katalin!
Karikó Katalin nyerte az orvosi Nobel-díjat. Az ő nevéhez kötődik a 21. század egyik legfontosabb tudományos felfedezése.

Karikó Katalin magyar biokémikus és Drew Weismann amerikai mikrobiológus kapják idén a fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjat – olvasható a kitüntetés hivatalos X (korábban Twitter) oldalán. Mint írják, a kutatók a hatékony Covid-19 elleni mRNS-vakcinák kifejlesztéséhez szükséges munkájukkal érdemelték ki az elismerést.

Karikó Katalin, az Amerikai Egyesült Államokban élő Széchenyi-díjas magyar kutatóbiológus nevéhez kötődik a 21. század egyik legfontosabb tudományos felfedezése. Az általa kifejlesztett mRNS alapú technológia és az arra épülő két leghatékonyabb oltóanyag, a BioNTech/ Pfizer és a Moderna vakcinák alapozták meg világszinten a SARS-CoV2 vírus elleni hatékony küzdelmet, valamint a Covid-19 világjárvány megfékezését. Felfedezése ígéretet hordoz magában számos más betegség jövőbeli gyógyításával kapcsolatban is.

Az orvostudományi Nobel-díjat 1901 óta 114. alkalommal ítélték oda, összesen 227 kitüntetettnek, közülük 13-an voltak nők – írja az MTI. Az elismerést eddig három magyar vagy magyar származású ember vehette át.

Bárány Róbert (1876-1936), aki az első világháború után Svédországban élt, 1914-ben kapta a díjat a vesztibuláris apparátus (egyensúlyszerv) fiziológiájával és kórtanával kapcsolatos munkáiért. 1937-ben Szent-Györgyi Albert (1893-1986) kapta a kitüntetést a biológiai égésfolyamatok terén tett felfedezéséért, különösen ami a C-vitamin és a fumársav-katalízis felfedezését illeti – ő az egyetlen magyar tudós, aki idehaza folytatott kutatásaiért kapta meg a díjat. Az Amerikában letelepedett Békésy György (1899-1972) a fül csigájában létrejövő ingerületek fizikai mechanizmusának felfedezéséért 1961-ben kapott orvosi Nobel-díjat.

A hét folyamán a többi Nobel-díj nyertesét is ismertetik majd: kedden a fizikai, szerdán a kémiai, csütörtökön az irodalmi Nobel-díjak, pénteken pedig a Nobel-békedíj győzteseit jelentik be. Október 9-én aztán a közgazdasági Nobel-emlékérme kitüntetettjére is fény derül.

A díjakat, amelyek mellé 10 millió svéd korona (375 millió forint) jár, a szokásoknak megfelelően az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján, december 10-én adják majd át.