KÉK FÉNY
#kocsmai verekedés
Négy év börtön a tunyogmatolcsi kocsmai verekedésért
A vádirattal egyező tényállás mellett négy év börtönre ítélte a Nyíregyházi Törvényszék azt a férfit, aki az elmúlt évben Tunyogmatolcson szóváltásba keveredett egy helyi férfival. A terhelt és védője nem volt jelen az itélethirdetéskor.

Az ítéleti tényállás szerint 2022. október 30-án a vádlott egy esküvőn vett részt, majd a reggeli órákban hazafelé tartva még betért a helyi kocsmába. A teraszon tartózkodott az ittas állapotban lévő sértett, akivel ismeretlen okból összeszólalkoztak, ennek során L.B. öt alkalommal, közepes erővel, ököllel fejen ütötte őt. A bántalmazás következtében a sértett a földre esett és eszméletét vesztette. Sérülései – a többi között agyzúzódás, agyburkok közti vérzés – közveett életveszélyes állapotot idéztek elő.

A terhelt büntetett előéletű. Bár bocsánatot kért, de a bíró megítélése szerint nem volt teljesen őszint. Erre példának hozta fel, hogy a vádlott a tárgyaláson - noha lehetősége lett volna személyesen is bocsánatot kérnie a sértettől - nem tette, helyette személyeskedő trágár kifejezéssel illette őt.

Az indoklásban az is elhangzott, hogy megyénkben - ellentétesen az országos trenddel-, jelentős mértékben elszaporodtak az erőszakos, életellenes cselekmények.

A Nyíregyházi Törvényszék tanácsvezető bírója, dr. Gunyecz Zoltán végül négy év börtönre és négy év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte a terheltet, azzal, hogy leghamarabb a büntetés kétharmadának letöltését követően bocsátható szabadlábra. Ezen felül meg kell fizetnie közel 400 ezer forint bűnügyi költséget is az elítéltnek.

Az ítélet nem jogerős, mivel az vádat képviselő főügyészségi ügyész, dr. Halász Ágnes a vádlott terhére súlyosítás érdekében jelentett be fellebbezést. Véleménye, hogy a középmértéktől enyhébb ítélet kevés. Egyébként a mértékes indítvány is öt év börtönt volt, ha a vádirattal egyezően beismerte volna tettét és lemondott volna a tárgyalás jogáról a vádlott.

A tett egyébként egy 2-8 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő cselekmény, amelynek középmértéke 5 év. A vádlott és védője vitatta a vádirat egyes részeit. Védekezésképp előadták, hogy a terhelt cselekményét kiváltó ok tulajdonképp a sértett magatartása volt. Így a bíróságnak le kellett folytatnia a bizonyítási eljárást.

Védekezésül a vádlott előadta, hogy a sértett rasszista, sértő kifejezésekkel illette származása miatt. Azonban erre bizonyító erővel rendelkező adat nem került elő. Fontos tény, még ha így is történt, az nem ad arra felhatalmazást, hogy a megsértett kitartóan bántalmazzon egy jól láthatóan nem védekező embert, aki három alkalommal földre is került.