KULTÚRA
#Tiszakanyár
#tájház
Ne hamut őrizzünk, a lángot adjuk tovább: tájház nyílt Tiszakanyáron
​Mintegy 30 millió forint felhasználásával egy sikeres Magyar Falu Program pályázatnak köszönhetően impozáns Tájház nyitotta meg kapuit Tiszakanyáron. Az ünnepélyes szalagvágásra szombaton került sor.

A tiszakanyári tájházat a helyben összegyűjtött és megőrzött tárgyakkal rendezték be, így hűen tükrözi a tájegység hagyományos tárgyi kultúráját, meghatározott időmetszet szerint.

A tájház tárgyi világával, a benne rejlő tudással ismeretátadó, az oktatást szolgáló hely, egyben közösségi tér is a hagyományok megőrzéséhez - fogalmazott a település polgármestere, Háda György.

Tiszakanyár nevét a korabeli oklevelek 1381-ben említik először, nevét már az 1300-as évek végén is mai alakjában írták. A több, mint 700 éves település életét nagyban befolyásolta a Tisza közelsége, van olyan utca ma a településen, ahol egykoron csónakok úsztak a vízen. 1876-ban a faluban nagy árvíz volt, mely a falu nagy részét elpusztította, azonban a település hamarosan újra felépült - mondta a település vezetője.

A térség országgyűlési képviselője, dr. Seszták Miklós a megnyitón úgy fogalmazott, hogy ne hamut őrizzünk, a lángot adjuk tovább! Erre jó példa a most átadott tájház, hiszen itt lehetőség nyílik a múltunk egy picinyke darabjának megismerésére, arra, hogy megtudjuk, elődeink hogyan éltek. Az itt kiállított tárgyak egy-egy család emlékképei, történeteik egy-egy epizódját foglalják össze a kiállított darabok.