NAGYVILÁG
Belföld
​Életet mentettek a kormánytisztviselők Nyíregyházán
Június 12-én 9 óra után pár perccel érkezett a jelzés Kovács József kormányablak-ügyintézőhöz, hogy a nyíregyházi Kossuth téri kormányablakhoz vezető dufart előtt egy idős úr összeesett és segítségre szorul. Jászai Csaba kollégájával együtt, a kormányablakban elhelyezett defibrillátort magukhoz véve azonnal a bajba jutotthoz rohantak. Egy arra járó hölgy közben már értesítette a mentőket és a mentőszolgálat telefonos iránymutatása alapján egy jelen lévő férfi megkezdte az újraélesztést.

A kormányhivatal munkatársai a helyszínre érkezve átvették a mentést, Jászai Csaba beüzemelte a defibrillátort és a protokoll szerint eljárva sokkolták az idős urat, majd Kovács József megkezdte a szívmasszázst, amelyet újabb sokkolás követett, majd újra szívmasszázs következett, amelyet egy időközben odaérkezett ápoló vett át a mentők kiérkezéséig. A mentők sokáig küzdöttek a helyszínen az úr életéért, végül többszöri sokkolás és infúziók bekötése után sikerült stabilizálniuk a férfi állapotát, akit a Jósa András kórházba szállítottak. A kormányhivatal munkatársai mindvégig jelen voltak és segítették a mentők munkáját, tartották az infúziós palackot és az újraélesztés után segítették hordágyra tenni az urat, illetőleg a személyes tárgyait is összeszedték és a mentőautóba helyezték.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kormányhivatal valamennyi kormányablakában megtalálható a defibrillátor készülék. A hivatal munkatársai közül minden évben több, mint ötvenen vesznek részt újraélesztési és elsősegélynyújtási tréningen, ezáltal biztosított, hogy kisebb nagyobb rosszullétek, akár hirtelen fellépő egészségügyi vészhelyzetek elhárításában tudnak azonnal segítséget nyújtani akár az ügyfeleknek akár saját kollégáiknak.

A fotón: Jászai Csaba és Kovács József a Nyíregyházi Kossuth Téri Kormányablak munkatársai (Fotó: Szarka Lajos)