Ebben a mézeskalács receptben nem lehet csalódni! Tökéletes, finom és - ami a legfontosabb - puha mézeskalácsokat süthetünk. Nem egy-két nap múlva, hanem rögtön ehető, díszíthető, ajándékozható. A puhaság titka, hogy a tésztát nem hagyjuk pihenni egy éjszakát.
1
Egy nagyobb tálban összekeverjük a lisztet a kakaóval, a szódabikarbónával, a fűszerekkel, és a porcukorral, majd belemorzsoljuk a vajat.
300 g búzaliszt (BL55), 50 g búza-rétesliszt (BFF 55), 80 g porcukor, 50 g vaj, 1 csapott teáskanál kakaópor - holland, 1 csapott teáskanál szódabikarbóna, 1 csapott mokkáskanál gyömbér (őrölt), 1 csapott mokkáskanál fahéj (őrölt), 1 csapott mokkáskanál szegfűszeg (őrölt)
2
A mézet mikróban kicsit folyósabbra melegítjük, és hozzáadjuk a lisztes részhez.
200 g méz - vegyes virág
3
A legvégén hozzáadjuk a tojást, és a tojássárgáját. Kevés vízzel lágyíthatunk a tésztán ha szükséges, de elegendő egyszer bevizezni a kezünket a gyúráshoz.
1 db tojás (közepes, "M"-es méretű), 1 db tojássárgája
4
Összegyúrjuk a tésztát.
5
10 percre hűtőbe rakjuk, folpackba csomagolva.
6
A kicsit kihűlt tésztából egy kisebb adagot lisztezett felületen kinyújtunk. A liszttel óvatosan bánjunk, hogy ne vegyen fel sokat a tészta. 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk, és tetszőleges formákra kiszaggatjuk. Ha karácsonyfára készítjük, itt kell kiszúrni az akasztó helyét.
7
Sütőbe rakjuk az első adagot, és 8 percig sütjük 180 C-os, előmelegített sütőben. Légkeverés nélkül!
8
Közben készítjük az új adagot a másik tepsire, míg el nem fogy a tésztánk.
9
A sütőből kivett mézeskalácsokat kihűlésig egyenes felületre szedjük ki, mert ilyenkor még eldeformálódnak. 5 perc hűlés után vékonyan átkenhetjük őket tojásfehérjével, ha szeretnénk, hogy fényesek is legyenek.
10
A kihűlt mézeskalácsokat írókával díszíthetjük ha van kedvünk. Az írókához a tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd apránként belekeverjük a porcukrot, amivel addig verjük, míg gyönyörű, csillogó és kemény habot nem kapunk. Nyomózsákba töltjük és kidíszítjük a mézeskalácsokat, majd hagyjuk őket tökéletesen megszáradni.
Forrás: aprosef.hu