PUZZLE
Életmód
#recept
#karácsony
#mézeskalács
Mézeskalács recept
Nincs karácsony mézeskalács nélkül. A legjobb, ha azonnal fogyasztható, pihe-puha mézeskalácsot sütünk, elhoztam a kedvenc receptemet az Apró séfek oldaláról.

Hozzávalók

6 adagra

A tésztához

  • 300 g búzaliszt (BL55)
  • 50 g búza-rétesliszt (BFF 55)
  • 80 g porcukor
  • 50 g vaj
  • 1 csapott teáskanál kakaópor - holland
  • 1 csapott teáskanál szódabikarbóna
  • 1 csapott mokkáskanál gyömbér (őrölt)
  • 1 csapott mokkáskanál fahéj (őrölt)
  • 1 csapott mokkáskanál szegfűszeg (őrölt)
  • 200 g méz - vegyes virág
  • 1 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
  • 1 db tojássárgája

A díszítésre

  • 1 db tojásfehérje
  • 120 g porcukor


TELJES ELKÉSZÜLÉSI IDŐ

20 perc gyúrás, 10 perc pihentetés, 40 perc formázás és sütés, 20 perc díszítés

Leírás

Ebben a mézeskalács receptben nem lehet csalódni! Tökéletes, finom és - ami a legfontosabb - puha mézeskalácsokat süthetünk. Nem egy-két nap múlva, hanem rögtön ehető, díszíthető, ajándékozható. A puhaság titka, hogy a tésztát nem hagyjuk pihenni egy éjszakát.


Videó

Elkészítés

1

Egy nagyobb tálban összekeverjük a lisztet a kakaóval, a szódabikarbónával, a fűszerekkel, és a porcukorral, majd belemorzsoljuk a vajat.

300 g búzaliszt (BL55), 50 g búza-rétesliszt (BFF 55), 80 g porcukor, 50 g vaj, 1 csapott teáskanál kakaópor - holland, 1 csapott teáskanál szódabikarbóna, 1 csapott mokkáskanál gyömbér (őrölt), 1 csapott mokkáskanál fahéj (őrölt), 1 csapott mokkáskanál szegfűszeg (őrölt)

Mézeskalács recept 1. fázisfotó


2

A mézet mikróban kicsit folyósabbra melegítjük, és hozzáadjuk a lisztes részhez.

200 g méz - vegyes virág

Mézeskalács recept 2. fázisfotó


3

A legvégén hozzáadjuk a tojást, és a tojássárgáját. Kevés vízzel lágyíthatunk a tésztán ha szükséges, de elegendő egyszer bevizezni a kezünket a gyúráshoz.

1 db tojás (közepes, "M"-es méretű), 1 db tojássárgája

Mézeskalács recept 3. fázisfotó


4

Összegyúrjuk a tésztát.

Mézeskalács recept 4. fázisfotó


5

10 percre hűtőbe rakjuk, folpackba csomagolva.

Mézeskalács recept 5. fázisfotó


6

A kicsit kihűlt tésztából egy kisebb adagot lisztezett felületen kinyújtunk. A liszttel óvatosan bánjunk, hogy ne vegyen fel sokat a tészta. 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk, és tetszőleges formákra kiszaggatjuk. Ha karácsonyfára készítjük, itt kell kiszúrni az akasztó helyét.

Mézeskalács recept 6. fázisfotó


7

Sütőbe rakjuk az első adagot, és 8 percig sütjük 180 C-os, előmelegített sütőben. Légkeverés nélkül!

Mézeskalács recept 7. fázisfotó


8

Közben készítjük az új adagot a másik tepsire, míg el nem fogy a tésztánk.

Mézeskalács recept 8. fázisfotó


9

A sütőből kivett mézeskalácsokat kihűlésig egyenes felületre szedjük ki, mert ilyenkor még eldeformálódnak. 5 perc hűlés után vékonyan átkenhetjük őket tojásfehérjével, ha szeretnénk, hogy fényesek is legyenek.

Mézeskalács recept 9. fázisfotó


10

A kihűlt mézeskalácsokat írókával díszíthetjük ha van kedvünk. Az írókához a tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd apránként belekeverjük a porcukrot, amivel addig verjük, míg gyönyörű, csillogó és kemény habot nem kapunk. Nyomózsákba töltjük és kidíszítjük a mézeskalácsokat, majd hagyjuk őket tökéletesen megszáradni.


Forrás: aprosef.hu