AKTUÁLIS
#tulipgarden
#tulipán
#rétköz
#rétközi-tó
Mesebeli, mint egy festmény: tulipán tenger a Rétköz lágy buckáin
​A TulipGarden kertek látogatása során mindenki saját maga állíthatja össze a csokrait. Bérelhet vagy vásárolhat metszőollót, saját vagy bérelt kosárkájába szedheti a virágokat, sok fotót készíthet, ehet-ihat valamilyen finomságot és boldogan térhet haza. Ha valaki szeretne sok-sok szépet látni, érezni, fotózni, szedni, látogasson el a TulipGarden kertbe Kékcse határában, a Rétközi-tó ölelésében.

A Rétköz lágy buckáin 2022-ben újabb tuisztikai csoda kelt életre. Egy országos hálózat újabb gyöngyszeme nyitotta ki kapuit tavaly. Az első év rendkívül sikeresnek mondható, hiszen többezer látogató térhetett haza szebbnél-szebb tulipánokkal. A vizuális élmény mellé feltöltődés, friss levegő és féktelen nyugalom is társult. A tulipános élménykert ebben az évben is színpompás áradattal várja a látogatókat. Az élménykertet dr. Nagyné Kalmár Edina, a TulipGarden Rétköz ügyvezetője mutatta be.

A Kékcse külterületén található óriási virágoskertbe megközelítőleg 90 ezer virághagymát ültettek el - ennek jelentős része a földben telelte át az elmúlt telet. Jelenleg 19 fajta tulipánból, kettő fajta nárciszból és két fajta jácintból szüretelhetnek a látogatók. Ezen kívül egy mintakrtben 33 különleges fajtájú tulipán kápráztatja el a szemeket.

A kert Kékcse külterületén, Kisvárdától mintegy öt kilométerre helyezkedik el, hangulatos vidéki környezetben. A virágmező melletti tóparton van lehetőség piknikezésre is, így célszerű akár a kedvenc könyvükkel vagy egy pléddel érkezni a helyre. A terület emellett alkalmas baráti vagy családi összejövetelekre is. A kikapcsolódni vágyók akár több napot is eltölthetnek ebben a meghitt légkörben, hiszen a TulipGarden Panzió közvetlenül a tulipánföld mellett található.

Ebben az évben a megszokott fajták mellett négy új tulipánfajta is megtalálható a sorokban.

A tulipánoktól már megszokhattuk, hogy a legkülönlegesebb színpalettával örvendeztetnek meg minket. Nemcsak piros és sárga színekben, hanem a szivárvány összes színében megtalálhatóak, sőt, még színátmenetes, cirmos tulipánok is vannak. De a fekete tulipán az igazi különlegesség.

A TulipGarden Rétközben négy fajta között, ami a legkésőbbi virágzású, a közkedvelt fekete tulipán is helyet kapott, úgyhogy ez csak ezután lesz meglepetés a vendégek számára. A különlegesség még nem nyílt ki teljesen. Az éj királynője jellemzően tavasz közepétől késő tavaszig virágzik, a csodás nevét pedig szintén csodás királyi, sötét színe miatt kapta. A sok napfénynek és víznek köszönhetően ez a tulipán akár 70-75 cm magasra is megnőhet, és minden bizonnyal egy kis élt ad a virágoskertnek. A tulipánok királynője ebben az évben Rétköz éke lehet.

Edina elárulta azt is, hogy a hétköznapok nem annyira zsúfoltak, ezért ajánlják inkább csoportoknak, csapatoknak, egyesületeknek, hogy kijöjjenek, fotózkodjanak, akár forgassanak. A hétvége viszont nagyon zsúfolt, abból adódóan nyilván, hogy a családok a hétköznapi rohanást hátrahagyva kikapcsolódásra vágynak. Messze a város zajától és a stressztől a TulipGardenben felüdülést nyernek az emberek. Kicsik, nagyok, kutyák, családok, mindenki megtalálja a számításait. A hétvégén lesznek árusok, ugyanúgy, mint a tavalyi évben. It lesz a Ferenci méhészet, illetve a Kerezsi sajt manufaktúra.

Az ügyvezető örömmel mondta, hogy akár egész napos programokra is lehetőség van, hiszen össze lehet kötni a Rétközi-tavon egy csodás hajózással. A több, mint 400 hektáros vizen nyitott fedélzetű katamarán hajóval lehet megcsodálni az ország ötödik legnagyobb tavát és annak élővilágát.

Tavaly április 21-én nyitottak, idén pedig március 28. volt ez a nap. A korai jó idő megalapozta, azt, hogy a jázminok, nárciszok, jácintok hamar kinyíljanak. Viszont utána megérkezett a tél, újra a tavaszban. Eredménye, hogy kitolódik az egyébként is előbb kezdődő szezon. A tavalyi évhez hasonlóan nagy valószínűséggel május első hete még a virágzásé lesz.

A területet úgy alakították ki, úgy osztották fel, hogy a tulipánok, jácintok, nárciszok mellett levendulát is ültettek. A levenduláról tudni kell, hogy június, júliusra várható a virágzása, illetve az, amikor már szüretelni lehet. Ez a második éve a hatezer tőnek.

Ez egy élmény kertészet. Az emberek azért jönnek ide, hogy gyönyörködjenek, inspirálójának, ihletet kapjanak. Azokat a fotókat, amiket elkészítenek ittl azok egész évben csodálhatók és pozitív emléket fognak bennük előhozni. Mindenképpen csak ad. Fontos kiemelni, hogy a TulipGarden egy ökoprogramra is gyűjt, A cél, hogy csökkenjen az ökológiai lábnyom. Céljaik elérése érdekében egy adománygyűjtő perselyt helyeztek el, hogy akinek fontos a természet óvása, hozzá tudjon járulni a nemes cél eléréséhez, a Rétköznek a megsegítéséhez. A program része egy plakátverseny is, amit kifejezetten a környezettudatosság jegyében hirdettek meg.