SPORT
Országos
#foci
#selejtező
Megvan a magyar válogatott első győzelme a vb-selejtezőkön
2:0-lás győzelemmel zárult a Magyarország- Lettország futball mérkőzés!

Hétfő este 2-0-s győzelmet aratott Rigában, a lettek elleni világbajnoki selejtezőn a magyar válogatott. Ez volt az idei sorozatban az első győzelem, három forduló után ezzel a 3. helyen áll a magyar csapat a B csoportban, a svájciak és a portugálok mögött.


Élénken kezdtünk, úgy harminc másodperc telt el a meccsből, és máris buktatták Gyurcsót a bal szélen, de a beívelésből nem alakult ki veszély.

A lettek az első percekben letámadással próbálkoztak, de különösebben nem hozták zavarba a mieinket, ugyanakkor a labdakihozatal végén általában magunktól is eladtuk a labdát.

A kilencedik percben szép építkezés végén eljutottunk végre a lett tizenhatosig, majd egy percre rá Gyurcsó meg is szerezte a vezetést. Pont, ahogy Storck megálmodta: Nikolics futott le az alapvonalig a jobb szélen, majd passzolt laposan vissza a büntető magasságában érkező Gyurcsóhoz, aki szépen beverte a léc alá. Góllövőnk magányához kellett, hogy eközben Szalai a kapu előterében magára vonta a lett védők figyelmét.

Egy újabb perc, és akár mehettünk volna kettővel is, ám Bese fölé fejelte Dzsudzsák beadását.

A huszadik percre állandósult a magyar fölény, letámadásnak már híre-hamva sem volt, a lettek behúzódtak és leginkább kontrára játszottak.


DKOKO20161010002

A 75. percben csak Vaninson múlt, hogy nem dőlt el a mérkőzés, Szalai fejelt Gyurcsó szabadrúgásából kapura, de a lett kapus hatalmasat védett. Az ezt követő szögletnél viszont már senki nem akadályozhatta meg Szalait, a csatár Dzsudzsák jobb oldali sarokrúgására fejelte az ötösről a rövidbe. Vanins csak beleérni tudott a labdába, így Szalai Ádám négy nap alatt harmadik gólját szerezte a válogatottban.


A magyar szurkolók egy része petárdázással ünnepelte a gólt. Még fel sem szállt a pályáról a füst, amikor ismét gólszerzési lehetőséghez jutottunk, egy veszélyes szabadrúgás képében. Ki tudja, szegény Tarasovs talán jobban örült volna, ha inkább a kapuba jut a labda, ugyanis Dzsudzsák mértani pontossággal lőtte fejbe a sorfallal felugró játékost, aki egy pillanatra az eszméletét is elvesztette az eset után.

Mindeközben egy újoncot is avatott a magyar válogatott, Gera Zoltán helyére a vasasos Vida Máté érkezett a pályára.

A meccs legvégére látványosan alábbhagyott a koncentrációnk, amiből a 91. percben majdnem meglett a lettek szépítése, ám Gulácsi másként gondolta, és kiütötte a bal felsőből Karasauks bombáját.

Ezt követően már csak arra maradt idő, hogy Korhut egy kisebb csetepatéba keveredjen a félpályánál, amit Pawel Gil játékvezető jótékonyan nem vett észre, inkább lefújta a találkozót.

A magyar válogatott közel sem játszott átütően, a védelem sem tűnt sokkal acélosabbnak, mint svájc ellen, de ma tényleg a három pont volt a legfontosabb, amivel egy kis nyugalmat szerzett magának a csapat, mellette pedig megőrizte igen-igen aprócska esélyét a világbajnoki részvételre: három forduló után Svájc és Portugália után a harmadik helyen áll a csoportban – igaz, a szintén 4 pontos Feröert csak jobb gólaránnyal előzi.

"Rendkívül fontos volt az első győzelem megszerzése, mert nagy nyomás volt a csapaton, de a játékosok megoldották a feladatot. Összességében elégedett lehetek, mert a válogatott dominálta a meccset" - értékelt az M4 Sportnak a magyarok német szakvezetője, aki külön kiemelte Gulácsi Péter kapus remek teljesítményét is.

Lettország-Magyarország 0-2 (0-1)


Forrás: www.index.hu