18 FIGYELEM!
Ez a tartalom olyan elemeket tartalmazhat, amelyek kiskorúakra károsak lehetnek.
Ha ön elmúlt 18 éves, kattintson az "Elmúltam 18 éves" gombra és a tartalom elérhető lesz.
Elmúltam 18 éves Nem múltam el 18 éves
KÉK FÉNY
#csecsemő
#újszülött
Megölte az újszülöttjét, de eljárási hiba miatt megúszhatja a büntetést az anya
​A bíróság ma a szakértői anyagok, a genetikus és az orvosszakértői vélemények ismertetésével folytatta annak a nőnek a büntetőügyét, aki 2021 áprilisában a vád szerint megölte az életképes újszülöttjét.

A nő 2016-ban már egyszer kísértetiesen hasonló körülmények között szült. Egyik babát sem találta meg a nyomozó hatóság.

A szakértői anyagok ismertetését követően a bíróság lejátszotta azt a videófelvételt, amit 2021 novemberében a helyszíni kihallgatás során rögzítettek. A helyszíni eljárás során a terhelt egyértelműen beismeri, hogy a megszült gyermek felsírt és mozgott is.

A genetikus szakértő anyagából kiderül, hogy a gyermek édesapja mindkét esetben a nő akkori élettársa és nem a szeretője. Az is kiderült a mai tárgyaláson, hogy a szülés a terhesség harmadik trimeszterének közepén történt,

A terhesség idejét három trimeszterre, azaz háromszor három hónapra osztják, és sok helyen ezt a felbontást használva jellemzik a terhesség aktuális szakaszát. Ha valaki például a harmadik trimeszterben van, az azt jelenti, hogy 7, 8 vagy 9 hónapja várandós.

A szakértői anyag szerint a nő a nyolcadik hónapban volt, amikor megszületett a gyermeke. Ez a kor egyértelműen életképes csecsemőre utalhat, különösen annak a vallomásnak az ismeretében, amiben a terhelt beismeri, hogy a baba felsírt és mozgott. Az igazságügyi orvosszakértői elemzés alapján patológia elváltozás sem a méhlepényben sem a köldökzsinórban nem volt tapasztalható. Azonban az valószínűsíthető, hogy a méhlepény hirtelen vált le a méhfalról.

A nő a helyszínen tett vallomása teljesen közömbös, érzelemmentes terheltre utal. Több esetben a testbeszéd alapján tetten érhető, hogy nem mond igazat. Ez jogában áll, de alapvetően arra hivatkozik, hogy nem emlékszik semmire, megijedt.

Fontos tény, hogy a nő négy esetben biztos, hogy szült. A négy szülés közül egy gyermek már családot alapított, a kiskorú gyermekét az apja neveli. Két megszületett gyermek holléte máig ismeretlen.

A nő az utóbbi szülésről azt állítja, hogy a babát bebugyolálta egy pulcsiba, majd a szülés helyétől több száz méterre egy játszótér melletti asztalra tette. Azonban erre semmilyen perben rendelkezésre álló bizonyíték nincs. Az, hogy ez mennyire életszerű, annak tudatában, hogy a 2016-os szülést követően a babát a szemetesbe dobta, minimum elgondolkodtató.

Az ügyészség gyakorlatilag a nő beismerő vallomására alapozva emelt vádat, azonban a terhelt a kihallgatás során egy minősített emberöléssel volt meggyanúsítva, ami védőköteles: azaz semmilyen nyomozati cselekmény, amiben a terhelt közreműködésére is szükség van, nem foganatosítható a védő értesítése nélkül.

Az egyértelmű, hogy a helyszíni kihallgatás során a kirendelt védő nem volt jelen, ezért a védelem indítványozta, hogy az ügyészség csatolja be a tervezett kihallgatásról a védőt értesítésről szóló dokumentumot.

Az ügy tárgyalása ez év októberében folytatódik.