PUZZLE
#állatvilág
#gólya
#Mályi Természetvédelmi Terület
Meglőtt gólyát mentettek a mályi szakemberek
A Mályi Természetvédelmi Egyesület madármentő állomására vasárnap került be az első sérült gólya, lőtt sebbel.

Közleményük szerint Hernádnak az első vizsgálatok szerint „szerencséje” volt, mert a nyaki csigolyát érte a lövés. A jövő hét vége felé várhatóan már szabadon tudják engedni, és jó eséllyel párba állhat párjával, róla eddig úgy tudják, még nem érkezett meg. A madár a megtalálásához legközelebb eső folyóvízről kapta ideiglenes nevét.

Meglőtt gólyát mentettek a Mályi Természetvédelmi Egyesület szakemberei. (Fotó: MTE)

Meglőtt gólyát mentettek a Mályi Természetvédelmi Egyesület szakemberei. (Fotó: MTE)

„Ma reggel érkezett a hívás a mentőállomásunkra, miszerint a napokban érkezett és fészket foglalt, lógó szárnyú fehér gólyát találtak az egyik kertben Berzéken. Azonnal a helyszínre siettünk, ahol először áramütésre gyanakodtunk. A beszállítás után, a tollazat megbontásakor vettük észre, hogy a gólyát minden bizonnyal nyakon lőtték, ugyanis egy 4 milliméteres, kerek bemeneti nyílást találtunk” – idézte a közlemény Lehoczky Krisztiánt, a Mályi Természetvédelmi Egyesület (MTE) vezetőjét.

“A nyak bal oldalát, egész pontosan a nyaki csigolyát érte a lövés, de a jobb szárnyát ejtette. A Miskolci Állatkórházban röntgenfelvétel is készült, amelyen már nem látszódott a lövedék. Hernád sebeit elláttuk, majd nyugodt környezetbe helyeztük. A hivatalos lépéseket a mai napon megtettük az ügyben” – foglalta össze új betegük történetét a szakember a közleményben.

A lábadozó Hernád. (Fotó: MTE)

A lábadozó Hernád. (Fotó: MTE)

Hernád legalább három napot fog a mentőállomáson tölteni, gyógyulását webkamerán is nyomon követhetik az érdeklődők. Ha minden jól megy, a hét vége felé szabadon már engedhetik, és a fészkükhöz visszatérve párba tud állni tojójával. Az érdeklődők az egyesület weboldalán és Mályi Madármentő Állomás Facebook-oldalán részletesen is tájékozódhatnak az egyébként fokozottan védett madár állapotáról.

Ha sérült madarat találunk, mihamarabb kérjünk szakszerű segítséget, például az MTE-től a +36 30 689 2727-es telefonszámon.

A gólyák ma Magyarországon leggyakrabban áramütéstől vagy légvezetéknek való ütközéstől pusztulnak el, illetve sérülnek meg, ami összefügg jelenlegi fészkelőhely-választási szokásaikkal – a gólyafészkek ugyanis ma már több mint 90 százalékban villanyoszlopra épülnek, de a madarak pihenő- vagy leshelyként is gyakran választják ezeket a helyeket. A szervezet közleménye szerint főként a fiatal, tapasztalatlanabb példányok esetében megesik az autókkal való szerencsétlen találkozás, de a szokatlanul erős szél vagy az eldurvuló hatalmi harcok miatt is ellátásra szorulhatnak ezek az egyébként meglepően könnyű, átlagosan körülbelül 3,5 kilós vadmadarak. A fészekből kivert gólyafiókákat akkor is mihamarabb mentőhelyre kell juttatni, ha nem látunk rajtuk sérüléseket, hiszen éhezésük vagy szakszerűtlen táplálásuk súlyos betegségekhez, például csontfejlődési zavarokhoz vezethet.

A kis létszámban hazánkban telelő, röpképes példányok gondozásában a lakosság is részt vehet, ehhez a madármentő állomás ingyenes applikációjában találnak hasznos információkat az érdeklődők. A madárbarátok a bejelentésen kívül fuvarral, túlszaporodott halállománnyal, közeli lejáratú vagy lejárt, csomagolássérült húsfélék (a sertést kivéve) eljuttatásával és adójuk 1 százalékának felajánlásával is segíthetik a mályi madármentők nonprofit munkáját.


Forrás: hirado.hu

-Friss Média-