KULTÚRA
Gasztro
#tányérdesszert
#verseny
#Magyarország étele
#Szamos Mátyás
#gasztronómia
Már nevezhetnek a szabolcsiak a Szamos Mátyás Tányérdesszert versenyre
Meghirdették a Magyarország étele - Szamos Mátyás Tányérdesszert versenyt december 21-én Budapesten. A nevezéseket január 30-ig várják.

Sölch Gellért, a Belügyminisztérium stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára a verseny sajtótájékoztatóján az adventre mint a várakozás idejére utalva kiemelte: a desszert lényegét is a türelemben, várakozásban látja, amely elvezet ahhoz, hogy megkoronázhassuk általa az étkezést.

"Csak úgy lehet a verseny igazán sikeres, ha a magyar konyhaművészet és a magyar cukrászmesterség hagyományaira épít" - hangsúlyozta.

Hozzátette: szükség van a kreativitásra, és arra, hogy mindezt időről időre, az újabb technológiákat is alkalmazva megújítsuk. Azonban karácsony idején, amikor sokan maguk is elkészítenek egy-egy finom süteményt, mindig visszanyúlunk azokhoz a régi kincsekhez, amelyeket történelmünkből, családi hagyományunkból veszünk elő, ez adja meg az igazi ízét és örömét az elkészült ételnek.

Megjegyezte: a verseny szervezőit, résztvevőit is, a szakmai felkészültség mellett, a magyar konyhakultúra tisztelete és a hagyományok őrzése jellemzi.
"A verseny hírét viszi a magyar cukrászművészetnek, és egy olyan újdonságot ad a magyar konyhaművészethez, amelyre, reméljük, még évtizedek, évszázadok múltán is büszkék lehetünk" - mondta.

A Szamos Mátyás Tányérdesszert verseny döntőjét a III. Magyar gasztronómia napján rendezik meg 2024. április 27-én Szolnokon.

Hozzátette: a verseny szlogenje és témája, a Bartók-évhez kapcsolódva, "Csak tiszta forrásból". A megmérettetésre szakácsok, cukrászok, pékek, háziasszonyok jelentkezését várják.

Elmondta: a verseny rendezői olyan, maximum öt elemből álló, innovatív, de populáris új tányérdesszert nevezését várják, amely alkalmas lehet arra, hogy a Magyarország étele 2024. - Szamos Mátyás Tányérdesszert verseny győztese címet elnyerje.

Asztalos István, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke köszönetet mondott azért, hogy használhatják Szamos Mátyás nevét. Kiemelte: a Magyarország étele verseny már a teljes iparágat lefedi.

Elmondta: a tányérdesszert versenyre maximum kétfős csapatok nevezhetnek. A kötelezően használandó alapanyagok között van a Naszálytej Zrt. Tarka teje, a magyarországi biomák és a hazai méz.

-MTI-

Fotó: Facebook - Szamos Mátyás Tányérdesszert verseny