NAGYVILÁG
Külföld
Magyar pénzből épül óvoda Székelyhídon
Letették az partiumi székelyhídi új református óvoda és bölcsőde alapkövét, a fejlesztés része a magyar kormány által finanszírozott kárpát-medencei óvodaprogramnak

Az új létesítmény azért rendkívüli, mert Székelyhídon, az Érmellék egyik legjelentősebb magyar lakossággal rendelkező településén soha nem volt magyar bölcsőde - mondta az eseményen Grezsa István, a Nemzetpolitikai Államtitkárság miniszteri biztosa. Az óvodában magyar nyelvű napközi otthonos két csoport is helyet kap, így visszaépül az a református oktatási intézményrendszer, amely száz évvel ezelőtt a helyiek rendelkezésére állt. Emlékeztetett arra, hogy a kárpát-medencei óvodaprogram összköltségvetése 47,6 milliárd forint, amelyből 152 új óvoda épül, illetve több mint 450 ilyen létesítményt újítanak fel.

Az MTI kérdésére válaszolva kifejtette: azért esett a választás Székelyhídra, mert az Érmellék fontos települése, a határ közelsége pedig nagyobb kockázatot jelent az elvándorlás tekintetében, így a határ menti térségben is szeretnék megerősíteni a magyar életet, ami csak intézmények alapításával, illetve a meglévők felújításával lehetséges.