SPORT
#Visegrád 4 Kerékpárverseny
Magyar győzelem a Visegrád 4 Kerékpárversenyen - fotók
Július 22-én, kora délután Debrecenben, a Nagyerdei Stadionnál rajtolt a V4 Kerékpárverseny magyarországi viadalait szervező Mozgás Egészség Rekreációs Sportegyesület által életre hívott külön sorozat első versenye. Az UCI 1.2-es besorolású egynapos verseny mezőnye 157,6 km megtétele után Ibrányban ért célba, élén a magyar Kusztor Péterrel, aki a távot 3 óra 15 perc 19 másodperc alatt teljesítette.

Az idén ötéves a Visegrád 4 Kerékpárverseny, amelynek hazai szervezője az évforduló alkalmából rendezte meg a rangos országúti versenyt. Az első verseny 2013-ban volt, amikor is 533 kilométer megtétele várt a Visegrádi Csoport négy tagországának, valamint a keleti-partnerség országaiból verbuválódott indulóira - mondta el a FrissMédiának a verseny igazgatója, Solymosi János, aki azt is elárulta, hogy jövőre visszatér a futam megyénkbe.

Az eredetileg Radoslaw Sikorski, lengyel külügyminiszter ötlete alapján indult kezdeményezés 2014-re versenysorozattá nőtte ki magát. A megyénket is érintő Visegrad 4 Special Series verseny debreceni rajtvonalához 14 ország versenyzői sorakoztak fel, hogy többek között - Hajdúsámson, Nyíradony, Nyírbátor, Nagykálló, Nyíregyháza, Kótaj és Paszab érintésével Ibrányban érjenek célba.

A versenyzők Ibrányban még négy kört tettek meg teljesen sík szakaszon. A mezőnyt nyolc kontinentális, azaz a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség harmadik vonalában jegyzett sor, kilenc regionális klubcsapat és egy nemzeti válogatott tette teljessé.

A versenynek profi- és amatőr szakasza is volt. Mint írtuk fentebb, a profik közel 160 kilométert tekertek, míg az "amatőrök" 67 kilométert teljesítettek. Az utóbbi kategória abszolút győztese a nyíregyházi Vinnai Zsolt, a Vinibike versenyzője 1 óra 43 perc 06 másodperces eredménnyel ért célba. Őt Pető Dániel (Kontect-DKSI) követte, aki mögött Hrenkó Norbert (NYKSE) tekert be a célba.

A Profiknál első, a magyar Kusztor Péter (MBS), aki 3 óra 43 perc 7 másodperces idővel teljesítette a 157,6 kilométeres távot. Mögötte a cseh Tyrpekl Karel (PAR), akit a szlovák Danilovic Marko követett a célegyenesben.

Az amatőr versenyzők közt egyetlen női versenyző Pirnyák Tímea (NYKSE) 1 óra 52 perc 29 másodperces idővel végzett.