NAGYVILÁG
Külföld
#Emmanuel Macron
#francia elnök
#Franciaország
Macron nyerte a francia elnökválasztást
A francia belügyminisztérium által vasárnap késő este közölt első részeredmény szerint 9,8 millió szavazat összeszámlálása után Emmanuel Macron a voksok 61,7 százalékát kapta az elnökválasztás második fordulójában. A volt szocialista gazdasági miniszter, Emmanuel Macron nyerte meg vasárnap a francia elnökválasztás második fordulóját a szavazatok 65,5-66,1 százalékával, míg a radikális jobboldali Nemzeti Front jelöltje, Marine Le Pen a voksok megközelítőleg 33,9-34,5 százalékát szerezhette meg az

Harcolni fogok a bennünket emésztő megosztottság ellen – jelentette ki vasárnap este Emmanuel Macron, a franciaországi elnökválasztás győztese, aki biztosított arról, hogy meghallotta a franciák „dühét, aggodalmát és kétségeit”. A megválasztott elnök kijelentette: az Európa és az azt alkotó népek, Európa és a polgárok közötti szálak újraszövésén fog munkálkodni.

A 39 éves volt szocialista gazdasági miniszter, aki az előjelzések szerint a szavazatok 65 százalékával lesz a V. köztársaság nyolcadik elnöke, ígéretet tett, hogy Franciaország a terrorizmus elleni harc élére áll, és megvédi Franciaországot és Európát.

A megválasztott elnök kijelentette, hogy a következő öt évben felelősségének tekinti a félelmek lecsillapítását és azt, hogy visszaadja a franciáknak az optimizmusukat. Mint mondta, elsődleges feladatának tekinti, hogy helyreállítsa a közélet tisztaságát.

Bejelentették

A francia nép Emmanuel Macront választotta meg az ország új elnökének – jelentette be Bernard Cazeneuve francia miniszterelnök vasárnap este pár perccel az urnazárás és az exit poll eredményeinek közzététele után.

A kormányfő közleményében hangsúlyozta: az eredmény „azoknak a választóknak a tisztánlátásáról tanúskodik, akik elutasították a szélsőjobboldal szörnyű tervét”.

Richard Ferrand, a győztes jelölt En Marche! (Indulás!) nevű politikai mozgalmának főtitkára közölte: Macron ragaszkodni fog ahhoz az ígéretéhez, hogy egységet teremt és megújítja a francia politikai rendszert.


Elismerte a vereséget

Marine Le Pen telefonon gratulált Emmanuel Macronnak a francia elnökválasztás vasárnapi második fordulójában aratott győzelméhez – jelentette be maga a radikális jobboldali jelölt vasárnap este. „Rövid és szívélyes” telefonbeszélgetést folytatott egymással a francia elnökválasztás két jelöltje, a volt gazdasági miniszter Emmanuel Macron és a radikális jobboldali Marine Le Pen – közölték vasárnap este Macron környezetéből.

Le Pen beszédet tart vereségét követően Fotó: EPA/IAN LANGSDON

Le Pen beszédet tart vereségét követően
Fotó: EPA/IAN LANGSDON

„Az egyes számú ellenzéki erő”

Le Pen a párt támogatói előtt mondott beszédében „történelmi és erős eredménynek” nevezte a második fordulóban elért szavazatok arányát. A Nemzeti Front „az egyes számú ellenzéki erő” – jelentette ki a volt elnökjelölt.

A politikus közölte, hogy a parlamenti választásokon új hazafias mozgalom élén kíván indulni, s jelezte, hogy meg kívánja változtatni a Nemzeti Front nevét is, amelyet rasszista és antiszemita vádakkal illettek, amikor az apja létrehozta.

Új névvel fordul rá Le Pen a parlamenti választásokra

A politikus úgy vélekedett, hogy a hazafias és a globalista erők közötti választás „áll a franciák előtt a parlamenti kampány idején minden választókörzetben”. „Ennek a harcnak az élére állok, hogy még szélesebb körben egyesítsek mindenkit, aki Franciaországot akarja választani, megvédeni a függetlenségét, szabadságát, felvirágzását, biztonságát, önazonosságát és társadalmi modelljét” – tette hozzá Marine Le Pen. A parlamenti választásokat, amelynek alapján megalakul az új kormány, június 11-én és 18-án tartják.

Merkel gratulált elsőként

Twitter-üzenetben gratulált Emmanuel Macron választási győzelméhez vasárnap este Angela Merkel német kancellár. „Az Ön győzelme az erős és egyesült Európa, a francia-német barátság győzelme” – hangsúlyozta a német kancellár üzenetében, amelyet szóvivője ismertetett. A francia elnökválasztás második fordulója előtti kampányban Angela Merkel mindvégig Emmanuel Macront támogatta a radikális jobboldali Marine Le Pennel szemben.

„Pénzt is adnának” a németek

Sigmar Gabriel külügyminiszter, alkancellár megkönnyebbülésnek nevezte Emmanuel Macron győzelmét. A szociáldemokrata (SPD) politikus az ARD országos köztelevíziónak nyilatkozva hangsúlyozta: Németországnak és Európának segítenie kell Franciaországnak, hogy Macron elnöksége sikeres legyen, különben az a veszély fenyeget, hogy a következő elnökválasztást Marine Le Pen nyeri meg. A segítség azt jelenti, hogy szakítani kell a „pénzügyi ortodoxiával”, államháztartási, költségvetési mozgásteret kell biztosítani a tervezett reformok végrehajtásához – mondta Gabriel.

Juncker: a franciák az európai jövőt választották

Boldog vagyok, hogy a franciák az európai jövőt választották – közölte Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke Twitter-üzenetében vasárnap este arra reagálva, hogy az exit poll felmérések szerint Emmanuel Macron nyerte meg a francia elnökválasztás második fordulóját. A bizottsági elnök hozzátette: együtt Európáért!

Macron hívei a Louvre előtti téren ünnepelnek Fotó: EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Macron hívei a Louvre előtti téren ünnepelnek
Fotó: EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Theresa May együttműködne

Gratulált Emmanuel Macron választási győzelméhez vasárnap este Theresa May brit miniszterelnök. A Downing Street szóvivőjének tájékoztatása szerint May a rövid üzenetben „forró gratulációit” küldte a francia elnökválasztás győztesének az elért sikerhez. „Franciaország az egyik legszorosabb szövetségesünk, és készen állunk az együttműködésre az új (francia) elnökkel számos olyan kérdésben, amelyeket egyaránt elsődleges fontosságúnak tartunk” – fogalmaz üzenetében Theresa May.

Hollande egységről beszél

Francois Hollande távozó francia elnök telefonon gratulált vasárnap este Emmanuel Macronnak elnökválasztási győzelméhez. Hollande közleményében kiemelte: Macron elsöprő győzelme azt mutatja, hogy a francia emberek nagy többsége egységbe akar tömörülni a köztársaság értékei mentén és ki akarja mutatni, hogy az ország az Európai Unióhoz tartozik.

Trump várja a közös munkát

Trump elnök Twitter-bejegyzésben fejezte ki jókívánságait Emmanuel Macronnak. „Gratulálok Emmanuel Macronnak, Franciaország következő elnökének a mai nagy arányú győzelemhez. Alig várom a közös munkát” – olvasható Donald Trump bejegyzésében.

A francia elnökválasztás második fordulójának eseményeit a nagy amerikai televíziós csatornák élőben közvetítették. A kommentárok emlékeztetnek arra, hogy korábbi megnyilatkozásaiban Donald Trump óvatosan nyilatkozott, kifejtve, hogy bárki legyen is Franciaország új elnöke, az amerikai kormányzat szívesen működik együtt vele. A CNN hírtelevízió Párizsból tudósító munkatársnője arra is emlékeztetett, hogy Barack Obama volt elnök a francia választások második fordulója előtt videóüzenetben tette le voksát Emmanuel Macron mellett.

Forrás: hirado.hu

-Friss Média-