KULTÚRA
Fesztivál
#Székely
#falunap
Közösen mindent elérünk - nagy buli volt Székelyben
Mielőtt elengedi a székely a fiát a buliba, azt mondja: a híröd ne jöjjön előbb haza, mint te - viccelődik az egyik tréfás kedvű székelyi lakos. Ennek okán csak vasárnap számolunk be a az 1.100 lelkes Székely község falunapjáról, bízva abban, hogy mostanra már mindenki hazaért éppen, egészségesen.

Székely községben minden évben, mikor az ősz kopogtat az ablakon, a falu apraja-nagyja a község egykori iskolájának otthont adó Orosz kastély parkjában és a mellette lévő sportpályán jön össze, hogy közösen megpihenve egy felejthetetlen napot töltsenek együtt. Persze a szórakozáshoz programok, no és finom ételek is szükségesek, ezeket, mint minden évben, most is az önkormányzat biztosította. Az üstökben hamisítatlanan székely babgulyás, pacal- és őzpörkölt is rotyogott.

A déli megnyitón a környező települések pohármesterei, hivatalvezetői, valamint az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség alelnöke, Dudás István is jelen voltak. Juhászné Oroszi Enikő, a település polgármestere köszöntőjében az összefogás fontosságát hangsúlyozta, majd kitért arra, hogy ez a nap a felhőtlen szórakozásról s a pihenésről kell, hogy szóljon.


A falunapon a lovasprogrammal párhuzamosan több kulturális és szórakoztató, könnyed program is várta a falu lakosságát. A megnyitót a demecseri Citrom Band rézfúvósok tették feledhetetlenné., majd népzenei programoké volt a színpad és természetesen a helyi intézmények diákjai, ovisai is felléptek. A könnyed szórakozáshoz többek közt Mr. Rick, Tordai Petra, Dj, Szatmári Feat és Jucus biztosította a talpalávalót. Estére maradt Sós Fecó és Hencsi koncertje. Kilenckor látványos tűzijátékkal zárták a rendezvényt.

Székelyben volt a megye egyik legtöbb indulót megmozgató lovasfogathajtó versenye, ahol 47 induló a C kategóriás versenyszériában gyűjtötte a pontokat. Éves szinten összesen nyolc futamot rendeznek. Érdekesség még, hogy országosan Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében van a legtöbb versenyző fogat, így a versenyre a megye szinte minden pontjából érkeztek. A szervezők elmondták, hogy ez a futam a megyei bajnokság döntőjének előfutama, ezért a pályát is nehezebbre építették.

- FrissMédia -