KÉK FÉNY
#eltávozás
#gyilkosság
#kriminálpszichológus
#Nagyecsed
Kimenőt kapott a börtönből, megölt egy 19 éves lányt
Kétnapos eltávozáson volt a 29 éves Z. Sándor, aki tegnap éjszaka megölte 19 éves élettársát Nagyecsed külterületén.

Édesapja súlyos betegsége miatt engedélyezte a büntetés-végrehajtás, hogy Sándor kimenőt kapjon. Az eljárást igen alapos elemzés előzi meg, és szigorú kritériumoknak kell megfelelni ahhoz, hogy valaki, aki jogerős börtönbüntetését tölti, eltávot kapjon. Z. Sándor édesapjának súlyos betegségét orvos igazolta, ami az első lépés volt ahhoz, hogy egyáltalán a büntetés-végrehajtásnál az ilyenkor rendkívül szigorú protokoll életbe lépjen. Információink szerint az eltávozást engedélyező eljárás folyamán Z. Sándor minden feltételnek megfelelt, jó magaviseletű, dicséretes, dolgos rab. A háttérelemzés és a pszichológiai kockázati vizsgálat sem tárt fel rizikót az elitlétettel kapcsolatban, így engedélyezték számára az eltávozást.

Egyébként két esetben kaphat a rab eltávozást - mondja Orosz Zoltán BV-szóvivő. Ezek közeli hozzátartózónak súlyos betegsége vagy temetése.

Z. Sándornak tegnap este kellett volna visszatérnie a börtönbe, viszont - mint ismertté vált - ez elmaradt. Ilyen esetben azonnal körözést rendelnek el, ami most is megtörtént este 8 körül. Azt, hogy mi játszódhat le az elméjében egy makulátlanul viselkedő rabnak, akinél semmilyen kockázati tényező nem merült fel az eltávozás engedélyezésekor, nem tudni - erre csak a kriminálpszichológus tud esetleg választ adni.

A konkrét esettel kapcsolatban Végh József kriminálpszichológust kerestük - aki általánosságban tudott nyilatkozni. Tapasztalata, hogy a fogvatartottak a külvilággal való kapcsolattartás elvesztése esetén - szülő, barátnő, élettárs, barát - olykor feldolgozhatatlan lelki traumán mennek keresztül. Volt olyan eset - emlékszik vissza a szakember -, hogy a rab csak azért tervezett szökést, miközben tisztában volt vele, hogy elfogják és visszaviszik,, hogy rendbe hozza a élletárásával a kapcsolatot. Az elítélt, ha nem látogatják, nincs a külvilággal kapcsolata, az egyetlen "köldökzsinórt" veszti el a való világgal.

Hogy tegnap éjszaka mi játszódót le Z. Sándor fejében, nem tudni. Talán édesapja súlyos betegsége és élettársának elvesztése/hiánya egyszerre olyan lelki folyamatokat indított el benne, ami kontrollálhatatlanná vált azon a tragikus éjszakán.

A rendőrök Z. Sándort ma 10 óra 15 perckor Fábiánházán egy lakatlan házban elfogták, majd a Mátészalkai Rendőrkapitányság Nagyecsedi Rendőrőrsére előállították. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság emberölés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozást a 29 éves nagyecsedi férfi ellen, aki a nyomozás eddigi adatai szerint tegnap, 2018. június 16-án, Nagyecsed külterületén megölte 19 éves élettársát.


Z. Sándor gyanúsítottként kihallgatása során beismerte tettét, utána a rendőrök büntetés-végrehajtási intézetbe vitték.



- FrissMédia -