AKTUÁLIS
#kisvárdai kitüntetések
​„Két díj, két nagyszerű, kiváló ember”
​Agárdi Eszter impozáns csellójátékával kezdődött majd zárult az idei, Kastal Ferenc és Frigyesi József városi kitüntetések ünnepi átadása a kisvárdai Városházán.

Kisvárda Város Önkormányzata négy évvel ezelőtt több szakmai városi kitüntetést alapított, köztük a Kastal Ferenc és Frigyesi József díjat is. Előbbi azon magánszemélynek adható, aki huzamosabb időn keresztül kiemelkedő tevékenységet folytatott és teljesítményt ért el Kisvárda közszolgálatában, utóbbi pedig azon magánszemélynek adományozható, aki a városban kiemelkedő teljesítményt ért el az egészségügy területén.

„Ha kiejtjük a szót: „köztisztviselő”, rögtön a felelősség- és a kötelességtudat jut eszünkbe. És nem véletlen, hiszen ez a hivatás erről szól. Ha kiejtjük azt a szót, hogy „orvos”, szintén a mérhetetlen nagy felelősség és kötelességtudat jut eszünkbe. És ez sem véletlen, hiszen ez a hivatás is éppen erről szól. Azokról az emberekről, munkatársakról akik lelkiismerettel és önzetlenül szolgálják az embereket, a betegeket, a várost és a lakosságot. A mai nap két kitüntető díj adományozásáról szól, két díjról és két nagyszerű, kiváló emberről. Olyan emberekről akik szakmájuk kiválóságai, akik kötelességüknek és hivatásuknak érzik mindazt aminek szentelik életüket és mindazt amire felesküdtek.” - mondta ünnepi beszédében Leleszi Tibor polgármester, majd átadja a városi kitüntetéseket.

2018-ban, Kisvárda Város Önkormányzatának Képviselő-testülete döntése értelmében, Kastal Ferenc díjas: KOPACZ ÁGNES.

Laudáció:

Kopacz Ágnes 1981-ben a Temesvári Műszaki Egyetem Építőmérnöki Karának szerkezetépítő-mérnöki szakán diplomázott, majd szaktantárgyak oktatására jogosító pedagógiai végzettséget is szerzett. 1981-1990-ig szülővárosában Szatmárnémetiben, a Szatmár Megyei Építőipari Vállalat főmérnöke volt.

1991-ben a Kisvárdai Városi Tanács VB. Költségvetési Üzemében műszaki ügyintézői munkakörbe került, majd még ugyanebben az évben a Kisvárdai Polgármesteri Hivatal szociális ügyintézője. A hivatali feladatok arra késztették, hogy tanulmányait tovább folytassa. 1994-ben közigazgatási alapvizsgát, majd 1999 - ben közigazgatási szakvizsgát tett. 2002-ben számítástechnikai, szoftverüzemeltető végzettséget, majd ECDL végzettségeket is szerzett. 2013-tól osztályvezetőként dolgozik a Kisvárdai Közös Önkormányzati Hivatal Lakosságszolgálati Osztályán.

1979-ben kötött házasságot Kopacz Istvánnal, akivel 1990-ben költöztek Kisvárdára. Lányuk Erika jelenleg Budapesten él és pszichiáter szakorvosként dolgozik és legnagyobb örömükre már unokájuk Adél is bearanyozza mindennapjaikat.

Bár műszaki végzettségű, szociális érzékenysége köztudott. Igaz rá az a mondás, hogy: „a szociális munka, önkéntesség nem mindenképpen felemelő, de ”több” lesz tőle az ember és emberibb hősöket talál”. Kopacz Ágnes köztisztviselő, munkája során bizonyította, hogy hivatása, elkötelezett munkavégzése mindig arra sarkallta őt, hogy a közért és a köz érdekében cselekedjen. Szakmai tudása, rátermettsége, kiváló koordinatív készsége mind-mind azt bizonyítja, hogy köztisztviselőként letett esküjéhez a hosszú évek távlatában visszatekintve is, mai napig hű maradt.

Kiváló empatikus és problémamegoldó készsége, valamint precizitása ismert és elismerésre méltó személlyé tette őt, olyanná, aki köztiszteletnek és közszeretetnek örvend. Munkája révén kiemelt figyelmet fordít városunk minden társadalmi rétegére. Elsők között volt, aki javasolta a kelengye támogatás bevezetését. Az iskolás korú tanulók még be sem fejezik iskolai tanulmányaikat, Ágnes már a következő tanév kezdését könnyítő iskoláztatási támogatásokat készíti elő. Decemberben kiemelt figyelmet fordít arra, hogy az idősek közül senki ne maradjon ki a karácsonyi támogatásból. Segítséget nyújt továbbá munkatársainak, feletteseinek. Kollégái mindenben számíthatnak rá. Odafigyel rájuk vezetőként, emberként. Osztálya egy csapatként, egy emberként tevékenyen és hatékonyan végzi munkáját, segítve ezzel városunkat, segítve ezzel a lakosságot. Mind köztisztviselőként mind pedig magánemberként példát mutat. Nagy tapasztalattal és szakértelemmel rendelkező vezető, aki rendszerben és rendszerességben gondolkodva keres és talál megoldást a problémákra. Számára a lehetetlen nem létezik. Egységet teremt a feladatok között, mindezt teszi következetesen és előrelátóan.

Nehéz munkaterület az általa irányított osztály által végzett tevékenység. Nap, mint nap szociális és városüzemeltetési problémákkal szembesülnek. Igyekszik segíteni, illetve a városban működő szociális intézménytől további segítséget kérni. Együttműködik feletteseivel, az önkormányzati képviselőkkel, az önkormányzati intézmények vezetőivel, az önkormányzati gazdasági társaságok ügyvezetőivel. Személyisége nyugalmat, kedvességet és magabiztosságot sugall.

2018-ban, Kisvárda Város Önkormányzatának Képviselő-testülete döntése értelmében, Frigyesi József díjas: DR. VERES ELEONÓRA

Laudáció:

Dr. Veres Eleonóra 1991-ben vette át diplomáját a Debreceni Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán. Az egyetemi tanulmányok befejezése után a kisvárdai kórházban kezdte orvosi pályáját, és mindmáig első munkahelyét mondhatja magáénak.

Egy évig az Intenzív terápiás osztályon végezte munkáját, majd a Neurológiai osztályon folytatta pályafutását. 1996-ben szerezte meg neurológiai szakvizsgáját. Érdeklődési köre a népbetegségnek számító agyi keringési zavarok, főként a stroke, másrészt a Parkinson-kór felé irányult. 2005-ben adjunktusi, majd 2008-ban főorvosi kinevezésben részesült.

2011-ben vette át mozgásszervi rehabilitációs szakorvosi diplomáját. Ezután kinevezték a kórház Rehabilitációs osztályának neuro-rehabilitációs részlegvezető főorvosának. Itt elsősorban agyi történésen átesett, operált, illetve mozgásszervi panaszokban szenvedő betegek rehabilitációját végzik. 2017. 01. 01-én a Felső-Szabolcsi Kórház orvosigazgatói, majd 2017. 03. 01-én a 100 ágyas Rehabilitációs osztály osztályvezető főorvosi kinevezését vehette át.

Dr. Veres Eleonóra főorvos a szakmában mindig a maximumra törekszik, pályája során folyamatosan lépést tart a szakma újdonságaival. A gyakori ügyelet és a sok beteg ellátása mellett is az új eljárások megismerése, a szakma elméletének és gyakorlatának nyomon követése természetes feladat számára. Szakmai fejlődése érdekében folyamatos önképzést folytat, szakmai fórumokon rendszeresen részt vesz, tudományos értekezleteken előadóként és társszerzőként egyaránt szerepelt.

Munkatársaival évek óta kölcsönös megbecsülésen alapuló kollegiális viszont tart fenn. A rábízott betegek tisztelik, időt, energiát nem kímélve áll betegei rendelkezésére. Mindig is szerette a kihívást, ezért az új diagnosztikus és terápiás eljárások alkalmazása elől soha nem zárkózott el. A szakirodalomban leírt eseteket és a tudományos üléseken elhangzottakat igyekezett figyelemmel kísérni és a gyakorlatban is alkalmazni. Angol nyelven társalgási szinten beszél. Munkáját szorgalom, pontossá, és szakmai igényesség jellemzi, a betegek és munkatársai szeretik és tisztelik, a kisvárdai kórház megbecsült és elismert dolgozója. Munkája elismeréseként a kórház vezetése 2014-ben Semmelweis emlékéremmel jutalmazta.

Magas szakmai munkája, hivatása iránt érzett elkötelezettsége, a betegekkel tanúsított empátiás készsége példaértékű. Segítőkészsége, derűs egyénisége révén a betegek és kollégái körében egyaránt népszerűségnek örvend.

- Friss Média -

fotók: Szabó Sándor