NAGYVILÁG
Belföld
#karácsony
#átadás
#adomány
#cipősdoboz
#Felső-Szabolcsi Kórház
#Kisvárda
#nyíregyháza
#Hegyi Henrik
Karácsonyi angyalok – kézzelfogható szeretet
A Felső-Szabolcsi Kórház gyermekosztályán nem mindennapi élményben volt része 22 apróságnak, amikor a paposi asszonykórus táncházzá varázsolta a gyermekosztály ebédlőjét. Szem nem maradt szárazon, ki a boldogságtól, ki az elérzékenyüléstől morzsolt el egy-egy cseppkönnyet. És ez csak felvezetése volt a nagy meglepetésnek.

No, de ne szaladjunk ennyire előre, hiszen a történet első fejezete egy hónappal ezelőtt, Nyíregyházán íródott, amiről a FrissMédia is beszámolt.

Történt, hogy a Jósa András Múzeum ötletét felkaroló - a gyűjtést kibővítő és az elosztást szervező - Rotary Club Nyíregyháza Egyesülettel együtt elindítottak egy akciót, „Egy kis doboznyi szeretet” címmel. A felhíváshoz több százan csatlakoztak. Volt olyan cég, aki 60 pár vadonatúj cipőt, és volt olyan - érezve a társadalmi felelősségvállalás fontosságát –, akinek a megyei kollektívája 100 db "cipős dobozt" ajánlott fel, amit a vöröskereszt közreműködésével súlyosan beteg gyermekeknek juttattnak el.

A Jósa András Múzeum aulája így csaknem megtelt a szebbnél-szebben becsomagolt, címkézett dobozokkal: lány, fiú, kicsi, nagy, játék, könyv, édesség… sorolhatnák napestig, hogy mi mindent raktak a szorgos kezek a dobozokba, hogy aztán az apró kezek izgalommal, kacagva feltárják annak tartalmát.

A Vöröskereszt Megyei Szervezet képviseletében Gurály Edina igazgató a mai átadó ünnepségen jelentette be, hogy az összegyűlt több száz ajándékot ebben az évben a mátészalkai és a kisvárdai kórház gyermekosztálya kapja meg. Az ajándékokat Varga Sándor a Fireflies Gold Founder Leader képviseletében adta át. A városlakók által ajándékozott és a múzeumban leadott csomagokat dr. Rémiás Tibor, a Jósa András Múzeum igazgatója adta át Farkas Árpádnak a Most Élsz Egyesület képviselőjének, akit autista gyermekek kisértek el.

Gurály Edina hangsúlyozta, hogy a vöröskereszt egész évben gyűjti az adományokat, hiszen évközben is nagyon sokan fordulnak hozzájuk. Több forrásból kapnak adományokat, aminek nagyon örülnek, hiszen mint fogalmazott az igazgatónő:

„Mindegyiknek van helye, lesz helye, ami a mi részünkről nagy öröm. Ugyanakkor másrészről szomorúság, hiszen ez azt jelenti, hogy sok ember szorul segítségre, sok a súlyosan beteg, egyedül élő ember.”

Az első könnycsepp akkor gördült le, amikor az igazgatónő nyakába ugrott egy autista kislány, akiből sugárzott a feltétel nélküli szeretet. Felemelő érzés volt átélni, s egyben részesévé válni az érzésnek. Ilyen előzmények közepette kisértük el a vöröskeresztes autót a kisvárdai kórház gyermekosztályára, ahol az intézmény igazgatója Hegyi Henrik, valamint dr. Molnár Sándor várta az érkező kis csapatot.

Az igazgató és a főorvos, valamint kollégái igazi családias hangulatban töltötték az elmúlt egy-két órát, hiszen Paposról látogattak el hozzájuk a Kikelet és a Napraforgó népdal és néptánc formáció, akik fergeteges műsorral kápráztatták el közönségüket. Az apróságok még fel sem ocsúdtak a kapott rengeteg plüssállat látványától - amit a néptáncosok a kórházi dolgozókkal együtt adtak át a gyermekeknek -, máris három vöröskeresztes angyal, az igazgató és a főorvos társaságában dobozokat kezdett osztogatni. És ekkor jött a második, a harmadik…

Boldog karácsonyt!