NAGYVILÁG
Külföld
#kamion
#terror támadás
#halálos áldozatok
#Berlin
#karácsonyi vásár
#sebesült
Kamion rohant egy karácsonyi vásárba Berlinben
Kilenc ember halt meg és sokan megsebesültek hétfő este egy berlini karácsonyi vásárban, amikor a tömegbe hajtott egy lengyel rendszámú teherautó - közölte a német főváros rendőrsége a Twitteren. Valószínűleg terrortámadás érte a német fővárost. A berlini rendőrség őrizetbe vett egy embert, akinek állampolgárságáról egyelőre ellentmondásos hírek érkeztek. A teherautóban egy halottat találtak, az ő személyéről se rendelkezünk megerősített információkkal.

Az eset Berlin nyugati részének központjában, Charlottenburg kerületben, a Kurfürstendamm sugárútnál történt, az egyik leghíresebb karácsonyi vásáron, röviddel 20 után.

Teherautó hajtott a tömegbe hétfő este egy berlini karácsonyi vásárban. Fabrizio Bensch/Reuters

Teherautó hajtott a tömegbe hétfő este egy berlini karácsonyi vásárban. Fabrizio Bensch/Reuters

A tűzoltóság szóvivője a helyszínen az n-tv hírtelevíziónak azt mondta, hogy sok súlyos sérült van.

A Bild című lap szerint legkevesebb 50 ember sebesülhetett meg. Egy rendőrségi szóvivő a dpa hírügynökségnek azt mondta, hogy valószínűleg terrortámadás történt.

Elkapták az elkövetőt

A merénylet után a teherautó sofőrje elmenekült a helyszínről, de rendőrségi források szerint elfogták már. Meg nem erősített sajtóhírek szerint egy pakisztáni származású férfit fogtak el a rendőrök.

Az elkövető mellett ülő személy életét vesztette. Halálának oka egyelőre ismeretlen, a közösségi médiában több helyen felröppent a hír, hogy a kamion eredeti, lengyel sofőrjéről lehet szó.

Drámai a helyzet

A német főváros kormányzó polgármestere drámai helyzetről beszélt. A rendőrség arra szólította fel a berlinieket, hogy ne hagyják el otthonaikat, és ne terjesszenek híreszteléseket. Angela Merkel német kancellár kormányszóvivőjén keresztül együttérzését fejezte ki a támadás miatt a Twitteren – hozzátette: ha valóban merénylet történt, az bizony szimbolikus erejű, a feltételezett terroristák ugyanis egy karácsonyi vásárt választottak célpontjukul.

Az M1-nek nyilatkozó biztonságpolitikai szakértő, Georg Spöttle elmondta, hogy egész Berlinre kiterjesztették a terrorfenyegetettség veszélyét, méghozzá indokoltan, hiszen ha valóban terrortámadás történt, akkor a korábbi példák alapján feltételezhető, hogy az efféle támadások megismétlődhetnek – ráadásul azért is eshetett egy ilyen karácsonyi vásárra a választás, mivel az efféle, rengeteg gyanútlan, szórakozni vágyó embert tömörítő helyszínek nagyon puha célpontnak bizonyulnak.

Nem tudni, van-e magyar áldozat

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtóreferense az M1-en elmondta: a hatóságok a halálos áldozatok és a sérültek állampolgárságával kapcsolatban még nem tudnak tájékoztatást adni.

Ha bárki érdeklődni szeretne ismerőse, rokona után, vagy információval rendelkezik, Magyarország Berlini Nagykövetségén teheti meg. Az ügyeleti telefonszám: 0049-172-3233-930

Forrás: hirado.hu