NAGYVILÁG
Külföld
#Jeruzsálem
#teherautó
#katonák
Kamera rögzítette, ahogy a katonák közé hajt a kamion
Kamionnal hajtott buszról leszálló katonák közé egy merénylő Jeruzsálemben. Négyen meghaltak, több mint tízen pedig megsérültek. A támadót lelőtték.

Egy teherautó hajtott egy autóbuszról éppen leszálló katonák közé Jeruzsálemben. Az európai teherkocsis támadásokat lemásoló palesztin tettest lelőtték.


„Nem sokkal ezelőtt Jeruzsálemben egy terrorista belehajtott teherautójával egy csoport emberbe, akik épp a buszról szálltak le és a járdán álltak. Ez nyilvánvalóan egy tiszta és direkt támadás volt. Tudjuk, hogy több mint 10 embert kellett kórházba szállítani különböző állapotban, és meg kell erősítenünk sajnos, hogy néhányan életüket vesztették a helyszínen. A helyszínelők és a rendőrség a helyszínen vannak. Most keresünk és kutatunk a környékén, hogy biztosak legyünk benne, több terrorista már nincs a térségben. A terroristát, aki maga vezette a teherautót, a helyszínen lelőtték, és megerősítettük a biztonságot is Jeruzsálemben” – közölte Micky Rosenfeld, az izraeli rendőrség szóvivője.

Sok katona az ütközés után a kerekek alá szorult, őket tűzoltók szabadították ki darus kocsival. A sérülteket különböző jeruzsálemi kórházakba szállították. „Az elmúlt órában öt embert fogadtunk, akik a támadásban megsérültek. Négyen könnyebben, jó állapotban érkeztek, egy nő súlyos állapotban került hozzánk, őt stabilizáltuk” – mondta Ofer Merin, a Shaare Zedek egészségügyi központ orvosa.

Az izraeli kormány nem zárja ki a terrorakciót, a támadást egyelőre nem vállalta magára egyetlen szervezet sem. A palesztin Hamasz üzenetként értékelte a merényletet. „A Hamasz, az iszlám ellenállási mozgalom gratulál a jeruzsálemi bátor támadásért, és azt természetes reakciónak tekinti a népünk, a szent helyeink és a földünk elleni izraeli megszállási erőszakra és bűnökre. Ez egy üzenet az izraeli ellenségnek, hogy mindenféle elnyomás, rabszolgaság és megszállás, erőszak, ami a mi népünket, földünket és szent helyeinket különösen az al-Aksza mecsetet és Jeruzsálemet érinti, nem állítja meg a palesztin ellenállást abban, hogy továbbra is kiálljon a palesztin jogok mellett” – hangoztatta Fawzi Barhoum, a Hamasz szóvivője.

Az elkövetőről a rendőrség közben kiderítette, hogy Kelet-Jeruzsálemben élő palesztin, jogosítványa és autója rendszámtáblája is izraeli volt. Az izraeli miniszterelnök szerint az Iszlám Állam áll a terrorcselekmény mögött. „Ismerjük a támadó személyazonosságát, és minden jel arra mutat, hogy az Iszlám Állam követője. Lezártuk a Jabel Mukabar negyedet, ahonnan jött, és más akciók is folyamatban vannak, amikről most nem beszélnék” – mondta Benjámin Netanjahu.


Forrás: hirtv.hu