KÖZÉRDEKŰ
Agrár
#időjárás
#búza
#termés
Jót tesz az időjárás a növényeknek
Az egy hete csapadékosra fordult időjárás és a meleg idő jót tesz a szemnövekedés fázisában lévő gabonának és az intenzíven növekvő kapás növényeknek, de ebben az időben jobban oda kell figyelni a gombás megbetegedések elleni védekezésre is - írta a HungaroMet Zrt. május 23-i agrometeorológiai elemzésében.

Azt írták, az elmúlt egy hétben csapadékosra fordult az időjárás, több hullámban is érkezett eső, a múlt hét eleje óta az ország jelentős részén 20-50 milliméter közötti csapadék hullott. Ez a mennyiség az Alföld délkeleti és középső tájain, valamint a Dunántúl északnyugati felén lényegesen meghaladja a sokéves átlagot, ugyanakkor vannak területek északon és keleten, valamint a déli országrészben, ahol kevesebb esett az ilyenkor szokásosnál. Az elmúlt egy héten nemcsak a felszín közeli talajréteg, hanem a felső fél méteres réteg is sokfelé átnedvesedett, bár foltokban, főként az ország keleti felén vannak még területek, ahol a középső réteg még elég száraz.

A hőmérséklet az ország északkeleti harmadán az ilyenkor szokásos értékek körül, míg délen és a Dunántúlon 1-3 Celsius-fokkal fölötte alakult.

Az őszi vetések két-három héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál: a kalászosok a szemfejlődés, az őszi káposztarepce a magképződés fázisában jár, többfelé meglehetősen ritkásak az állományok. A kalászosok és a repce a legtöbb helyen kielégítő mennyiségű nedvességet talál a talajban, ezekben a vízigényes fejlődési fázisokban. A napraforgó- és kukoricaállományoknak sokfelé az utolsó pillanatban érkezett az eső, az ország nagy részén aszályos körülmények között fejlődtek az elmúlt időszakban.

A korai gyümölcsök - a szamóca és a cseresznye - éréséhez jól jött a május első felét jellemző gyakran napos és száraz idő, de az intenzív záporok, felhőszakadások már rontják a termés minőségét.

A HungaroMet tájékoztatása szerint a legfrissebb, május második felére vonatkozó, a felszín "zöldességét" mutató vegetációs index értéke az évszaknak megfelelően magas.
Az előrejelzés szerint szombattól csökken a csapadékhajlam, és csak elszórtan kell záporok, akár jégesővel, felhőszakadással kísért zivatarok kialakulására számítani.

A következő egy hétben területi átlagban 5 és 15 milliméter közötti csapadék valószínű, aminek nagy része a legtöbb helyen péntek estig hullik majd. A hőmérséklet nem változik számottevően: éjszakánként jellemzően 10-15 fok közé hűl le a levegő, napközben pedig többnyire 23-28 fok közötti értékek valószínűek.

-MTI-