NAGYVILÁG
Belföld
#csecsemő
#személyi igazolvány
#bejelentkezés
Januártól a csecsemőknek is kell személyi igazolvány a szálláshelyeken
A türelmi idő lejárt: januártól minden szálláshelyen kötelező az összes vendégtől fényképes okmányt kérni, amibe a 14 év alatti gyermekek is beletartoznak. Az ő esetükben útlevelet vagy személyi igazolványt kell felmutatni bejelentkezéskor - számolt be róla Dr. Kiss Róbert Richard Prima Primissima díjas turisztikai szakújságíró az M1 adásában.

A bejelentkezési folyamat részeként a szálláshelyek okmányolvasót, valamint az adatok továbbítására alkalmas szálláshelykezelő szoftvert is használnak. A turisztikai szakújságíró elmondta, hogy jelenleg kétfajta adatszolgáltatás van a szálláshelyeken: az egyik a Vendég Információs Zárt Adatbázis (VIZA), ahol 2 évig őrzik meg az adatokat. A másik a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK), ahol anonimizálva jelennek meg az adatok. Ezekből a Magyar Turisztikai Ügynökség felügyelete alatt elemzések készülnek a turisztikai szakma támogatásához szükséges adatvezérelt döntések kialakításához.

Az eredeti jogszabály a digitális adatrögzítést évekkel ezelőtt, életkortól függetlenül kötelezővé tette a szállodákban is, de korábban problémát jelentett, hogy sok 14 éven aluli gyermek nem rendelkezett fényképes igazolvánnyal. Ezért vezették be a türelmi időt, ami januárban lejár. Január elsejétől kötelező lesz a csecsemőknek fényképes igazolvánnyal bejelentkezni.