PUZZLE
#Locsolkodás
#Gégény
#Húsvét
#Vödrös locsolás
#Itatóvályú
Itatóvályú helyett már csak egy kis szolid vödrös locsolás: megnéztük, milyen most Gégényben a locsolkodás
​Húsvét másnapján egy bohókás szokásé, a locsolkodásé a főszerep. Országszerte - még napjainkban is – a fiúk hétfőn reggel útnak indulnak, hogy meglocsolják a lányokat, asszonyokat. Azt viszont már kevesen tudják, hogy honnan is ered ez a vidám népszokás, és mit jelképez. A húsvéti locsolkodás hagyománya több ezer évre nyúlik vissza, és sokat változott az elmúlt évek során is.

Az idők folyamán sokat szelídült a népszokás. Anno húsvét másnapját vízbevető vagy vízbehányó hétfőnek emlegették, ami igen más képet sugall a húsvéti hagyományról. Eleinte ugyanis a szokás szerint a legszebb ruhájukba öltözött fiatal hölgyeket az itatóvályúba, a tóba vagy a folyóba dobták.

Ez később vödrös locsolkodásra szelídült. Napjainkra – főleg a nagyobb városokban – teljesen kikopott a népszokás, vagy csak jelképesen illatos – vagy kevésbé illatos – kölnivré frissítik fel a hölgyeket az urak, amiért piros tojást kapnak jutalmul.

Időközben a hagyomány jelentése is megváltozott. Eredetileg a hajadon nőket locsolták meg a termékenységi mítosz szellemében. Napjainkban minden nő részesül a „vizes áldásban”, aminek a célja a fiatalság és a szépség megőrzése.

Gégényben két fiatalember fiatalember nem kis teljesítményt vitt véghez a Duna Televízió népszerű műsorában a Fölszállott a pávában. Oszlánszki Patrik, már gégényi, hiszen 6 éve itt él köztünk és 2021-ben házasságot kötött egy gégényi lánnyal, akivel itt telepedtek le. Tagja a gégényi futballcsapatnak és nagyon sok barátot szezett már magának. 2018-ban ő is szerepelt a Páva műsorában és táncpartnerével, páros szóló kategóriában meg is nyerték a versenyt. Sokan segítették őt itt Gégényben, de az egész országban is.


Patrik kisgyermek korától szenvedélyes táncos, a középiskolát a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnáziumban végezte el. A középiskola után a Free Dance Alapfokú Művészeti iskolában helyezkedett el, ahol Andóné Kujbus Nóra egyengette és egyengeti útját a mai napig. Elkötelezett a gyermekek művészeti képzésében és a hagyományok minél magasabb fokú megismertetésében. Vőfélyként is nagyon sok lakodalomban sikerült ismertetnie a násznéppel egy-egy néphagyományt.


Patrik az elmúlt évben régen dédelgetett álmát valósította meg: megalakította a „Folk betyárok” együttest, ahol 4 fiúval különböző férfitáncokat mutatnak be. Már több sikeres fellépésen vannak túl, műsoruk egyre bővül, hiszen a fiúk ugyanolyan szenvedéllyel bírnak a tánc iránt, mint Patrik. Mutatjuk azt is, hogyan locsoltak a pendelyesek a közeli Dombrádon!